0.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 7:24
No menu items!

Studiu imobiliar: Valoarea medie a unui credit pentru casă, în Bucureşti, aproape 200.000 de lei

spot_img

Studiu imobiliar: Valoarea medie a unui credit pentru casă, în Bucureşti, aproape 200.000 de lei

Valoarea medie a unui credit pentru cumpărarea unei locuinţe în Bucureşti este de aproximativ 200.000 de lei, în timp ce, la nivel naţional, valoare medie a unui credit pentru locuinţă este de peste 165.000 lei, arată date transmise de Banca Comercială Română (BCR).

La nivel naţional, în anul 2012, aproape 45% din creditele acordate de BCR pentru cumpărarea unei locuinţe au fost pentru apartamente cu 2 camere, 26% pentru cele cu 3 camere iar 11% pentru garsoniere. 14% din credite au fost folosite pentru cumpărarea unei case, iar 4% pentru apartamente cu 4 sau mai multe camere. În Bucureşti s-au acordat cele mai multe credite pentru apartamentele cu 2 camere – 48%.

“În 2012, aproximativ 10% din clienţi deţineau deja o proprietate la momentul accesarii creditului pentru noua locuinţă. Se remarcă astfel, alături de profilul clientului aflat la prima achiziţie, a unui nou profil – acela al clientului care deţine o locuinţă şi doreşte îmbunătăţirea condiţiilor spaţiului locativ prin trecere la o locuinţă cu mai multe camere, de exemplu, sau la o casă”, a declarat Teodor Mincu, șeful Biroului Intermediari, BCR.

În ceea ce priveşte profilul clienţilor, aceştia sunt bărbaţi (25-40 ani), căsătoriţi, cu studii superioare.

„Circa 60% din tranzacţiile de achiziţie imobil se realizează printr-un credit bancar, astfel, alături de soluţiile imobiliare oferite de către partenerii săi, agenţii imobiliare şi dezvoltatori, BCR oferă soluţii de finanţare cu o dobândă începând de la 6,28% dobândă variabilă pe toată perioada de creditare (DAE 6,54%) pentru creditele pentru casă acordate în lei”, a adăugat Teodor Mincu.

Potrivit acestuia, se observă un interes tot mai mare pentru creditarea în lei. ”Reducerea dobânzii creditelor în lei subliniază angajamentul BCR pentru creditarea în monedă naţională”, a precizat Teodor Mincu.

La nivel național, creditele acordate pentru un apartament cu 2 camere au cea mai mare pondere în total credite pentru locuință, respectiv de 59%, în Constanța. Urmează Galați (55%), Bihor și Brașov (ambele cu 52%), București (48%), Cluj (44%), Iași și Sibiu (ambele cu 43%), Dolj (42%) și Timiș (39%).

În privința garsonierelor, ponderea cea mai mare a creditelor acordate este în București, Dolj și Timiș, toate cu 14% în total împrumuturi pentru locuință. Cluj are o pondere de 13% pentru garsoniere, urmat de Brașov (10%), Bihor, Iași și Sibiu (toate cu 9%), Constanța (8%) și Galați (6%).

Județul unde creditele acordate pentru un apartament de 3 camere au cea mai mare pondere este Sibiu (29%). În privința apartamentelor de 4 camere, Cluj are cea mai mare pondere a creditelor acordate – de 7%, față de o medie națională de 4%. Cele mai multe credite pentru casă pe pământ sau vilă, ca pondere în total credite acordate pentru locuință, s-au dat în Bihor, respectiv 23%, față de o medie națională de 14%.

Cosmina Croitoru