Dacă te temi de demență, boala care pare că pândește la tot mai multe colțuri, o schimbare simplă, cum ar fi renunțarea la mezeluri și înlocuirea lor cu fasole, nuci sau tofu, înseamnă o micșorare a riscului de boală cu aproape un sfert, arată un studiu recent.
Cercetarea realizată la Harvard este una dintre cele mai ample din domeniu, aceasta presupunând monitorizarea a 130.000 de persoane timp de 43 de ani, relatează The Telegraph.
Iar rezultatele cercetării ar trebui să ne taie din apetitul pentru mezeluri: doar două porţii de carne roșie procesată pe săptămână cresc riscul de demenţă cu 14% față de consumul a trei porții pe lună.
În schimb, înlocuirea unei porţii zilnice de mezeluri cu nuci, fasole sau tofu poate reduce riscul de demenţă cu 23% și pe cel de declin cognitiv cu 20%.
Studiul nu a găsit nicio legătură între consumul de carne roşie neprocesată (cum ar fi friptura) şi riscul de demenţă. Cercetătorii suspectează că vinovaţi ar putea fi conservanții și sarea din mezeluri, deşi studiul nu a putut demonstra o legătură directă de cauzalitate.
”Acest studiu amplu și pe termen lung oferă dovezi concrete despre importanţa reducerii consumului de carne procesată”, a declarat dr. Hilda Mulrooney de la Universitatea Metropolitană din Londra.
D.Constantin