-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 2:45
No menu items!

Studiu GfK: Românii așteaptă o creștere economică treptată

spot_img

Indicatorul privind dorința de a face achiziții se află în creștere

grafic-bani

Consumatorii devin tot mai optimiști, ca de fiecare dată în perioada campaniilor electorale, fiind de părere că, în următoarele câteva luni, vor beneficia de performanța economică în creștere, potrivit rezultatelor unui studiu al companiei de cercetare GfK, realizat pentru Comisia Europeană.

”În 2013, economia românească a înregistrat o creștere de 3,5 procente. Este puțin probabil ca această rată de creștere să continue în 2014. Ca de fiecare dată în perioada campaniilor electorale, consumatorii devin tot mai optimiști, fiind de părere că în următoarele câteva luni vor beneficia de performanța economică în creștere. La minus 3,7 puncte, așteptările privind starea economiei continuă să fie negative, înregistrând însă o creștere constantă pe parcursul acestui an”, se arată în studiul Climatul de Consum Europa.

Potrivit cercetării GfK, așteptările privind veniturile au crescut deja cu mult peste media pe termen lung de zero, situându-se la 5,3 puncte. Consumatorii români se așteaptă, deci, la o ușoară creștere a salariilor și tarifelor. În iunie, indicatorul a atins o valoare maximă de 6,5 puncte, cea mai ridicată din noiembrie 2008. Aceste evoluții pozitive au favorizat și dorința de cumpărare. Indicatorul se situa la minus 6,9 puncte în septembrie, marcând o creștere de 7 puncte pe parcursul trimestrului al treilea. Indicatorul a crescut cu circa 14 puncte față de valoarea de anul trecut.

”Consumatorii europeni nu sunt la fel de optimiști ca în iunie în ceea ce privește viitorul. În ultimele trei luni, așteptările privind starea economiei au scăzut în aproape toate țările în care este derulat studiul, cu scăderi substanțiale în unele zone. Tendința ascendentă prezentată de așteptările privind veniturile și dorința de cumpărare pare să fi dispărut și ea în multe țări. Indicele climatului de consum GfK pentru UE se situează în prezent la 4,2 puncte, comparativ cu 9,1 puncte în trimestrul anterior”, se mai afirmă în studiul citat.

Cercetarea s-a bazat pe chestionarea a aproximativ 40.000 de persoane, reprezentând populația adultă din 28 de țări UE.

S.Z.