-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 4:33
No menu items!

STUDIU: Cei care au trăit sub comunism sunt mai înclinați înspre a trișa

spot_img

Lipsurile din lagărul socialist i-au făcut pe oameni să caute soluții imorale

pcr

Cei care au trăit sub regimul comunist sunt mai înclinați înspre a trișa și a ocoli regulile, potrivit unui studiu efectuat de cercetători de la Universitatea Duke (SUA) și Universitatea din Munchen, citat de publicația Foreign Policy.

Cercetarea s-a desfășurat în zona Berlinului, adică zona în care Cortina de Fier a despărțit oameni din același oraș și cu aceleași date genetice și culturale.

”Sub multe aspecte, viața din Germania de Est îi recompensa pe cei neobedienți. În timp ce oamenii care respectau regulile îndurau lipsuri, aceia care încălcau legile reușeau să se descurce mai bine, accesând piața neagră. Dar cu prezența informatorilor peste tot, accesul la piața neagră necesita înșelătorie, sau chiar dedublarea”, potrivit publicației citate.

Persoanele care au avut legătură cu Germania de Est au trișat de două ori mai mult decât cei din Germania de Vest, atunci când au fost implicați într-un joc simplu, a cărui miză a fost o sumă mică de bani. Mai mult, cu cât participanții au trăit mai mult în comunism, cu atât mai mare este probabilitatea de a trișa.

Concret, autorii au strâns 250 de persoane din zona Berlinului, care au fost implicați într-un joc în care puteau câștiga până la 6 euro.

Regulile au fost următoarele: persoanele au dat cu zarul de 40 de ori și și-au notat rezultatele, fără să fie supravegheați. La sfârșit, din lista rezultatelor, s-a ales la întâmplare una dintre aruncări, iar recompensa urma să fie 1 euro pentru fiecare punct de pe zarul ales. Mai multe numere mari însemnau mai multe șanse la un premiu mai mare.

Dacă nu ar fi fost încercări de a trișa, cercetătorii urmau să vadă un model în care numerele mici (1,2,3) și cele mari (4,5,6) ar fi avut o paritate aproximativă de 50-50.

Dar lucrurile au stat altfel, iar participanții au mințit. În medie, vest-germanii au dat rezultate în care numerele mari aveau o pondere de 55%.

Est-Germanii au dat rezultate mari pentru 60% dintre aruncări.

O variație mai evidentă a apărut pe următorul parametru: oamenii care au trăit peste 20 de ani sub comunism au o probabilitate de trișa cu 65% mai mare decât vest-germanii de aceeași vârstă. Cei care au trăit mai puțin de 10 ani sub comunism au o probabilitate de a trișa doar cu 28% mai mare față de vest-germani.

”Studiul, care arată că viața sub comunism i-ar fi putut face pe oameni mai înclinați spre trișare pentru a obține ceva, se adaugă altor cercetări care investighează efectele psihologice remanente ale Cortinei de Fier. Alte rapoarte arată că est-germanii sunt mai puțin încrezători și mai puțin dispuși să îi vadă pe ceilalți drept cinstiți”

Foreign Policy

Lars Hornuf, unul dintre autorii cercetării, care are și ascendență în Germania de Est, arată că studiul nu explorează chestiuni complexe: de exemplu ce elemente concrete ale vieții de dinainte de 1989 au contribuit la degradarea morală sau dacă esticii ar fi mai cinstiți față de persoane pe care le cunosc, în comparație cu niște cercetători necunoscuți.

V.B.