9 din 10 olimpici cred că sistemul de învățământ din România trebuie schimbat radical, arată studiul undei fundații din Educație.
Tinerii cred că partea practică a sistemului de învățământ lipsește cu desăvârșire, sau dacă există, e suprateoretizată. Tinerii susțin că se pune prea puțin accent pe cum se aplică unele lucruri învățate și ce importanță are teoria studiată, în practică.
Olimpicii cred, de asemenea, că reușitele lor internaționale sunt urmarea unei pregătiri intensive în particular, sau a profesorilor dedicați voluntar pentru asta, și nu a statului, care nu investește în ei. Acesta este și motivul pentru care cei mai mulți dintre ei preferă să-și finalizeze studiile la universități din străinătate, unde se pune accent și pe practică, nu numai pe teorie.
Doar 13% din aceşti tineri mai vor să se şi întoarcă în ţară, arată studiul. Cei mai mulţi dintre ei vor să lucreze într-o companie privată sau să facă cercetare.
Și reprezentanții ministerului Educației recunosc că sis temul de învățământ are nevoie de schimbări pe această latură și consideră că prin susţinerea dezvoltării infrastructurii şcolii româneşti și prin axarea pe competenţele cheie, se pot produce schimbări în bine. Ministrul Sorin Cîmpeanu a declarat recent că în cele 7 orașe din țară în care funcționează centre pentru olimpici, banii vin din sponsorizări, dar cu întreruperi. În plus, consideră ministrul, trebuie ajutați și elevii care nu au posibilitățile materiale ca să își asigure un studiu mai evoluat acasă.
Reprezentanții fundației din Educație, care au realizat studiul, sunt de părere că inclusiv pregătirile particulare trebuie mutate în școală, plecându-se de la premiza că școala trebuie să se facă la școală.