3 C
București
joi, 23 ianuarie 2025 - 0:14
No menu items!

STUDIU: Cât de satisfăcuți sunt românii de locuințele în care trăiesc

spot_img

Un nou studiu național realizat de Reveal Marketing Research, a analizat gradul de satisfacție al românilor privind locuința în care trăiesc. Conform acestui studiu, 6 din 10 români declară că sunt mulțumiti de spațiul în care locuiesc.

Respondenții cu vârsta cuprinsă între 25 și 34 de ani (71%), cei cu vârsta de peste 55 de ani (67%) și cei care au construit în ultimii doi ani o casă sau care sunt în proces de construcție a unei case (66%), sunt cei mai mulțumiți de spațiul în care locuiesc.

Doar 9% dintre respondenți declară că sunt nemulțumiți de spațiul în care locuiesc, în special respondenții cu vârsta între 45 și 54 de ani.

Din perspectiva românilor care au participat la acest studiu, top 3 elemente care contribuie la menținerea căldurii în locuință sunt geamurile, izolația și materialele de zidărie. 

În ceea ce privește eficiența energetică, 8 din 10 respondenți consideră că materialele de zidărie utilizate la construcție favorizează menținerea căldurii în locuință.

Legătura dintre nivelul de mulțumire față de spațiul de locuire și de materialul de zidărie 

Cei mai mulțumiți sunt cei care locuiesc în case construite din BCA și cărămidă. La polul opus, românii care se declară nemulțumiți sunt cei care locuiesc în case/blocuiri din chirpici și bolțari de beton.  

 Riscurile care îi îngrijorează – sau, mai bine, spus, care ne îngrijorează pe noi toți, sunt: costurile de reparatii (55%), factura la curent electric (54%) și costurile de întreținere (54%). 

Elementele care definesc mulțumirea față de locuința actuală sunt în strânsă legătură cu materialul de zidărie din care este construită în principal casa sau blocul. Un alt aspect care trebuie luat în considerare este relația dintre materialul de zidărie al casei și gradul de mulțumire față de facturile lunare la încălzire. 

Se observă un procent ușor mai mare în rândul respondenților a căror locuință are ca material principal de zidărie BCA-ul atunci când raportându-ne la iarna trecută, evaluăm gradul de mulțumire vis a vis de valoarea medie a facturii lunare pentru încălzire.