2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 13:32
No menu items!

Studiu: Cât de pregătiți sunt asigurătorii pentru Directiva de reducere a riscului de insolvență

spot_img

manageri

Aproape 80% dintre asigurătorii europeni se aşteaptă să fie conformi cu cerinţele Legii europene care îi obligă la capitalizare suficientă pentru reducerea riscului de insolvență. Directiva Solvency II are termen de implementare luna ianuarie 2016, după mai multe amânari, însă societățile din Europa de Est spun că sunt mai puțin pregătite pentru această trecere.

Rezultatele studiului EY – European Solvency II Survey 2014 arată o situaţie generală pozitivă privind pregătirile pentru implementarea bilanţului conform cerinţelor Pilonului 1 din directiva Solvency II – şi îndeplinirea celor mai multe dintre cerinţele Pilonului 2 – sisteme de guvernare-, dar, în ceea ce priveşte Pilonul 3 – cerinţele de raportare -, acesta reprezintă încă o provocare majoră.

Per ansamblu, asigurătorii din Olanda, Marea Britanie şi Ţările Nordice sunt cei mai pregătiţi, în timp ce asigurătorii din Franţa, Germania, Grecia şi Europa de Est nu se simt la fel de bine pregătiţi.

Companiile de asigurări par a fi, în general, bine pregătite în toate aspectele legate de Pilonul 1. Companiile franceze, olandeze şi cele italiene se apropie de standardul de conformitate, în timp ce asigurătorii din Grecia, Portugalia şi din Europa Centrală şi de Est prezintă un nivel mai scăzut de pregătire.

Cu toate acestea, aproape 85% dintre respondenţi consideră că mai există loc de îmbunătăţire a eficienţei sau a eficacităţii cerinţelor Pilonului 2. Asigurătorii ştiu că vor fi nevoiţi să integreze mai eficient normele de gestionare a riscului la nivelul angajaţilor din prima linie.

În privința Pilonului 3, aproape 76% din respondenţi au declarat că încă nu au răspuns majorităţii sau tuturor cerinţelor de raportare din Solvency II (înregistrându-se doar o îmbunătăţire minoră faţă de 80% în 2012).

Pregătirea procesului de implementare a înregistrat un progres minor din 2012. Incertitudinile şi întârzierile în implementare ar putea explica lipsa progresului, dar este esenţial ca aceste proiecte să fie accelerate în 2014. Având în vedere stadiul actual, este o realitate pentru mulţi că raportarea de tranziţie pentru 2015 va trebui realizată în mare parte manual.

“Din punct de vedere al stadiului implementării în România, observăm o încadrare similară cu status-ul identificat la nivel european. Marea majoritate a companiilor, subsidiare ale societăţilor străine, urmează politica şi procesul de implementare desenate de societatea mamă, în timp ce societăţile locale au început deja demersurile de implementare”, a declarat Tudor Andrei Raţiu, Senior Manager, departamentul de Asistenţă în afaceri, EY România.

În toamna anului 2004, Comisia Europeană a propus Comitetului European al reglementatorilor și supraveghetorilor din domeniul asigurărilor și pensiilor ocupaționale (EIOPC) textul proiectului de modificare, completare și consolidare a 13 directive (devenite 14 după adoptarea directivei privind reasigurarea), cunoscut ca Directiva Solvency II.

După ce standardul Solvency II va deveni obligatoriu, mai mulți asigurători din România vor fi nevoiți să aducă de acasă zeci și chiar sute de milioane de euro, sau să părăsească pur piața. În esență, Directivă obligă companiile din domeniu să aibă suficient capital pentru a reduce riscurile de insolvență. Experți din piață spun că noile reguli vor scumpi asigurările.

C.C.