4.8 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 18:11
No menu items!

Studiu bancar: Doi din zece români de până-n 40 de ani au cel puțin un depozit

spot_img

Caz tragic în BCR. Un angajat a făcut atac cerebral când a aflat că va fi dat afară. EXCLUSIV

Tinerii cu vârsta de până la 30 de ani precum şi cei din segmentul 30-40 de ani încep să economisească din ce în ce mai mult, aceste segmente de clienţi reprezentând aproape 20% din totalul clienţilor persoane fizice, iar ponderea celor care aleg să economisească prin depozite la termen este în continuă creştere, conform unui studiu BCR.

„Această evoluţie arată că economisirea joacă un rol din ce în ce mai important în viaţa tinerilor şi reprezintă un semnal pozitiv în ceea ce priveşte creşterea bunăstării tinerelor familii. Din punct de vedere al comportamentului de economisire, în prezent clienţii tineri preferă să economisească în lei spre deosebire de sfârşitul anului 2012, când economiseau în egală măsura în euro şi lei“, a declarat Anda Pastean, şef Departament Dezvoltare Afaceri Clienţi Persoane Fizice, BCR.

Din punct de vedere geografic al clienţilor cu vârsta până în 40 de ani cu depozite, din top 5 județe, 3 sunt din Moldova (Suceava, Neamţ şi Bacău) la care se adaugă București şi Prahova, însă în județele Argeş, Alba şi Braşov se înregistrează cele mai importante creşteri în ultimul an din punct de vedere al volumelor atrase de la clienţii cu vârsta de până la 40 de ani.

Spre deosebire de sfârşitul anului 2012, când valoarea depozitelor deţinute de bărbaţi reprezenta 59% din valoarea totală a depozitelor deţinute de clienţii BCR cu vârste de până în 40 ani, în prezent femeile au recuperat decalajul şi au ajuns să economisească în egală masură cu bărbaţii.

În ceea ce priveşte perioada de economisire, în rândul clienţilor BCR de până în 40 de ani se observă o creştere a perioadei de economisire de la termen de o lună la termen de 3 luni.

Pentru a consolida această tendinţă, BCR oferă, până pe 30 aprilie, o dobândă fixă de 3,75% pe an la depozitele în lei de 3 luni, constituite din bani noi. După un 2013 care a consemnat scăderi semnificative ale câștigurilor din economii, dobânzile la depozitele pe termen scurt își vor menține trendul de scădere și în 2014, în condițiile în care băncile vor încerca să încurajeze tot mai agresiv economisirea pe termen lung, dar și extinderea portofoliului de management al activelor.

Potrivit lui Andrew Gerber, director pe managementul produselor de retail al BCR, scăderea câștigurilor la economiile din bănci ale românilor a fost efectul advers al ajustării dobânzilor la credite, în special la cele în lei, care au ajuns la niveluri apropiate de cele la euro.

Cosmina Croitoru