13.9 C
București
sâmbătă, 2 noiembrie 2024 - 23:32
No menu items!

Studiu: 51% din români și-ar dori o mașină hibrid, 85% cred că infrastructura necesară nu e gata

spot_img

Peste o jumătate dintre români (51%) declară că ar lua în considerare să achiziționeze o mașină hibrid, iar 28% își exprimă dorința de a trece la cea electrică, potrivit unui studiu dat publicității de compania Reveal Marketing Research. În schimb, 85% dintre cei intervievați consideră că România nu este pregătită ca infrastructură pentru șoferii mașinilor electrice. Doar 21% dintre oameni declară că vor rămâne mereu la mașina pe diesel sau benzină.

Sondajul s-a bazat pe 1.004 interviuri online cu respondenți cu vârsta peste 18 ani, pe un eșantion reprezentativ la nivel național urban și rural, în perioada 18-22 februarie 2021. Eroare de eșantionare este de +/- 3%.

Principalele rezultate ale studiului:

  • Deși românii cred că o mașină poate să funcționeze mai bine de 10 ani, 37% declară că o schimbă, în medie, o dată la 3-5 ani.
  • 43% afirmă că au schimbat 1-2 mașini de când sunt șoferi. Deși majoritatea (63%) este de părere că o mașină nouă poate avea o durată de viață optimă de (peste) 10 ani, un procent semnificativ (37%) este cel al șoferilor care au schimbat 3-5 mașini în decursul celor 15 ani de când conduc.
  • Aproape 8 din 10 români (79%) și-ar dori să treacă la o mașină electrică sau hibrid în viitor, însă sunt de părere că Romania nu este pregătită cu infrastructura necesară. Dintre cei 79%, 28% declară că ar lua în considerare să achiziționeze o mașină electrică, iar jumătate dintre români (51%) își exprimă dorința de a trece la varianta hibrid. 
  • Principalul beneficiu al mașinilor electrice este diminuarea poluării, menționat de 73% dintre români, urmat de eficiența din punct de vedere al costurilor menționată de 17% dintre oameni. Caracterul modern și inovativ este mai puțin important pentru români, astfel că doar 9% dintre ei îl consideră drept un beneficiu. 
  • În ceea ce privește orizontul de timp, 58% dintre români cred că vor face tranziția la o mașină mai prietenoasă cu mediul în următorii 3 sau 5 ani. 
  • Doar 5% sunt de părere că România este suficient de pregătită pentru acest tip de abordare sustenabilă. Este posibil că tocmai din acest motiv, unii șoferi să nu își dorească să renunțe la mașinile cu carburant convențional. 21% dintre români consideră chiar că vor rămâne mereu la mașina pe diesel sau benzină, în special cei cu venituri mici, sub 2.000 lei (28%) și nu se gândesc la tranziția către mașina electrică/hibrid.

În 2019, datele la nivel internațional arătau faptul că mașinile particulare poluează cel mai mult prin emiterea de 60,7% din totalul de emisii de dioxid de carbon provenite din transportul rutier european (în 2019). În 2020, Europa avea 51 de milioane de mașini diesel, potrivit Federației Europene pentru Transport și Mediu.