7.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 16:58
No menu items!

Studiu: 45% din firmele din industria chimică românească riscă insolvența

spot_img

Studiu: 45% din firmele din industria chimică românească riscă insolvența

Industria chimică din România este unul dintre principalele motoare de redresare economică, arată un studiu Coface. Cu toate acestea, aproape 45% din firmele care activează în domeniu au risc ridicat de insolvență.

„Industria chimică reprezintă o latură a economiei pe care România se poate baza pentru dezvoltare în următorii ani. Atragerea unor investitii directe, autohtone sau internaționale, poate transforma acest sector într-unul înfloritor, luând în considerare și tendința mondială de creștere, de 12%. Evident că în prezent sectorul prezintă și câteva riscuri, astfel că aproape 45% din firmele active în industria chimică prezintă un risc crescut de insolvență”, a declarat Constantin Coman, Country Manager, Coface România.

Conform celor mai recente situații financiare publicate de Ministerul Finanțelor la sfârșitul anului 2011, în sectorul industriei chimice funcționau aproape 4.600 de firme considerate active, care generau o cifră de afaceri totală de 47,4 miliarde de lei și 89.700 de locuri de muncă.

Potrivit analizei Coface, 22% din cele 4.600 de firme considerate active nu mai erau în funcțiune în luna aprilie 2013, numărul și calibrul lor fiind mai mare decât cel al firmelor nou înființate în perioada 2008 – 2011.

Această dinamică negativă poate aduce sectorului pierderi de aproape 2 miliarde de euro din cifra de afaceri și dispariția a peste 1.900 de locuri de muncă.

”Creșterea problemelor de solvabilitate ale companiilor din sector față de anul anterior poate aparea din cauza menținerii pierderilor nete, a creșterii gradului de îndatorare (+7,5%) și a scăderii gradului de capitalizare (-20%)”, se arată în studiul Coface.

În plus, doar 2 din 10 companii prezintă un risc de insolvență scăzut, 3,5 – risc mediu, iar diferența de 4,5 înregistrează un risc mare spre foarte mare.

”Un alt dezechilibru poate fi dezvoltat din cauza dependenței ridicate de situația și evoluția celor mai importanți și experimentați jucători de piață, ce dețin ponderi semnificative din patrimoniul sectorului și ale căror rezultate influențează în mod decisiv indicatorii financiari sectoriali”, se mai arată în studiul Coface.

26% din companiile cu activități în industria chimică înregistrau la 31 decembrie  2012 datorii restante la bugetele de stat, valoarea medie a datoriei crescând cu 86% față de sfârșitul anului anterior.

Analiza incidentelor de plată arată că suma medie refuzată la plata firmelor din industria chimică este de 3 ori mai mare decât suma medie refuzată la nivelul tuturor firmelor verificate la Centrala Incidentelor de Plăți de către Coface.

”La fel de alarmantă este și evoluția numărului incidentelor de plată din sector în perioada 2006 – 2012, care arată că numărul însumat de incidente din 2011 și 2012 este mai mare decât numărul total de refuzuri la plată înregistrate în cei 5 ani anteriori, și că numai în 2012 s-au înregistrat de 3 ori mai multe decât în perioada anterioară crizei (2006 – 2008)”, precizează analiza Coface.

În pofida reducerii continue a ponderii sale pe această piață în detrimentul zonei asiatice, industria chimică din zona UE deține în continuare o cotă de piață de peste 20% din total, obținând în 2011 vânzări totale în valoare de 539 miliarde de euro și generând 1,19 milioane de locuri de muncă în peste 60.000 de companii.

C.C.