4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 15:31
No menu items!

Studenții de la facultățile de Medicină și Drept din Timișoara, alimentați cu droguri de nouă gorjeni

spot_img

Procurorii DIICOT Timișoara derulează  miercuri 16 mai, 36 de percheziții domiciliare, dintre care 33 în jud.Timiș și 3 în jud.Caraș-Severin într-un dosar de trafic de droguri în rândul studenților de la Facultățile de Medicină și Drept din Timișoara.

Anchetatorii au stabilit faptul că, la începutul anului 2017, în mediul universitar din municipiul Timişoara s-a constituit un grup infracțional organizat, având ca obiectiv traficul cu droguri de risc și de mare risc (cannabis, rezină de cannabis, comprimate ecstasy, timbre LSD).

Nucleul de bază al grupării a fost constituit din nouă suspecți originari din Tg.Jiu, care și-au dezvoltat activitatea de furnizare de droguri în special în rândul studenților Facultăților de Medicină și Drept.

În contextul dezvoltării rapide a activității, în cadrul grupului infracțional, s-a generat în timp un al doilea palier de distribuitori, care intermediau vânzările de droguri către clienții finali, suspecții din primul palier evitând astfel contactul direct cu consumatorii și, implicit, riscul de a intra rapid în atenția autorităților.

În acest mod, membrii grupării au ajuns să fie principalii distribuitori de droguri de risc și de mare risc în mediul studențesc al Facultăților de Medicină și Drept, cantitățile de droguri gestionate impunând și diverisificarea surselor de aprovizionare.

Pe cale de consecință, suspecții din primul palier al grupării și-au dezvoltat treptat două surse din care își asigurau cantitățile de droguri necesare desfacerii:în cazul drogurilor de risc, suspecții au început să dezvolte culturi proprii; în cazul drogurilor de mare risc, suspecții s-au orientat către achizițiile online, prin intermediul anunțurilor postate pe diferite site-uri de profil din Darknet.

De ce a ajuns rețeaua Darknet principala sursă de aprovizionare

Aceasta este o platformă paralelă internetului obișnuit, care poate fi accesată cu ajutorul unor motoare de căutare specifice, cum este Thor, și care, datorită gradului ridicat de criptare folosit, permite deplina anonimizare a utilizatorilor. În aceste condiții, în Darknet (care reprezintă în prezent cca 90% din internet) s-au dezvoltat veritabile ”piețe” virtuale, unde sunt comercializate o gamă largă de bunuri interzise – droguri, arme, materiale pornografice etc.

”De asemenea, în ultimii ani s-a constatat o schimbare radicală în ceea ce privește modul de aprovizionare a dealerilor locali, în sensul că aceștia s-au orientat către aceste ”piețe” virtuale din Darknet, de unde pot comanda orice tip de drog, plătibil în monede virtuale tip Bitcoin. Ulterior, drogurile sunt expediate prin intermediul serviciilor poștale, în plicuri de mici dimensiuni și în cantități reduse, dar cu livrări multiple, care permit livrarea plicului către destinatar, direct în cutia poștală, fără îndeplinirea altor formalități”, au stabilit procurorii DIICOT Timișoara.

Cristi Ciupercă