Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România a lansat „candidatul ideal pentru alegerile parlamentare – ANA”(acronim pentru Acum Noi Acţionăm), propunând un program de guvernare complementar prin care se asigură finanţarea corespunzătoare a educaţiei şi beneficii fiscale pentru tinerii din educaţie şi sănătate.
Programul propus de studenţi asigură o finanţare corespunzătoare a educaţiei, beneficii fiscale pentru tinerii angajaţi din educaţie şi sănătate şi o participare corespunzătoare a studenţilor în luarea deciziilor din universităţi.
ANOSR a lansat public, în 9 octombrie, „Scrisoarea Deschisă pentru Viitorul României”, prin care s-a adresat liderilor partidelor politice, miniştrilor, parlamentarilor şi candidaţilor la alegerile din 9 decembrie.
Studenţii le atrăgeau atenţia acestora asupra unor probleme acute ale studenţilor şi ale societăţii şi cerându-le asumarea unor soluţii.
Studenţii spun că apelul lor are deja 2 000 de susţinători însă, până acum, foarte puţini politicieni au răspuns scrisorii, iar priorităţile studenţilor au fost integrate destul de puţin sau neclar de principalele forţe politice în programele proprii de guvernare.
“Întrucât considerăm că participarea studenţilor şi a tinerilor la vot este extrem de importantă pentru a fi trataţi cu responsabilitate de clasa politică, dar şi pentru a informa studenţii cu privire la (ne)seriozitatea cu care factorii politici tratează solicitările şi viitorul nostru, ANOSR o lansează pe ANA – candidat ideal la alegerile parlamentare”, se arată în comunicatul alianţei studenţeşti.
Programul complementar de guvernare ANA cuprinde solicitările transmise de studenţi prin scrisoarea deschisă, printre care alocarea a 6% din PIB pentru educaţie, din fonduri publice, pentru un învăţământ accesibil şi de calitate, creşterea veniturilor tinerilor angajaţi din educaţie şi sănătate, inclusiv prin acordarea de facilităţi fiscale şi alte beneficii, asigurarea participării corespunzătoare a studenţilor în luarea deciziilor din universităţi şi societate, respectarea drepturilor acestora.
„ANOSR îşi propune să determine candidaţii la alegerile parlamentare şi forţele politice din România să dea răspunsuri clare cu privire la ceea ce îşi asumă referitor la priorităţile exprimate de studenţi. Prima listă de răspunsuri din partea clasei politice va fi comunicată public vineri, 23 noiembrie”, se mai arată în comunicatul citat.(S.S.)