2.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 5:01
No menu items!

Studenţii declară război corupţilor

spot_img

După o serie de întâlniri și discuții cu organizațiile studențești, Societatea Academică din România si Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România au transmis universităţilor o serie de recomandări, a căror aplicare ar putea conduce la o reală îmbunătăţire a bunei guvernări în instituţiile de învăţământ superior din România.

Aceste recomandări se bazează pe o serie de observații făcute în perioada martie-octombrie 2012, în cadrul proiectului Student pentru o Românie Curată, când studenţii din diferite universităţi din România au evidenţiat o serie de grave încălcări ale principiilor democratice în diferite universităţi din România.

Recomandările au luat forma unui manifest în 20 de recomandări printre care este subliniată necesitatea postării pe siteurile universităţilor a tuturor achiziţiilor publice, digitalizarea lucrărilor de diplomă şi de licenţă şi postarea lor pe paginile de internet ale facultăţilor pentru a putea fi accesate de orice student care doreşte să se instruiască sau să verifice acuzaţii de plagiat. SAR recomandă și postarea vizibilă și ușor accesibilă pe paginile de internet ale tuturor universităţilor a datelor de contact ale comisiilor de etică şi, de asemenea, postarea de către universităţi a rezultatelor fiecărei sesizări analizate de comisiile de etică.

Documentul recomandă, de asemenea, o mai mare transparență în repartizarea burselor și a locurilor în cămine.

SAR și asociațiile studențești sunt de părere că rectoratul ar trebui să publice rapoartele  de activitate ale rectorului, membrilor senatului, studenților reprezentanți, organizațiilor studențești, comisiilor senatului / facultăților etc.iar  gestionarea fondurilor universităților sau a granturilor extern ear trebui să fie transparentă.

De asemenea, ar trebui gândită o modalitate de protecție a identității celor ce raportează cazurile de corupție ca și a sancțiunilor pentru persoanele reclamate (inclusiv a modalitatii de gestiune a cazurilor de corupție).

SAR crede că punerea la punct a unor platforme pentru dezbaterea publică a politicilor universitatii, în care toți membrii comunității academice să-și poată exprimă opinia este fundamentală.

Un alt ddomeniu delicat este cel al implicării politice. Studenți ar vrea ca partidelor politice să li se interzică implicarea în mediul academic. De asemenea și cadrelor didactice, studenților reprezentanți cu funcții în partid etc. Care nu ar trebui să aibă voie să distribuie materiale de propagandă politică sau să afișeze de mesaje de acest gen în spațiul academic (inclusiv cămine, cantine, campus universitar). Este un punct de vedere extrem de important într-o încărcată și complicată perioadă politică. O consecinţă logică a acestei recomandări este interzicerea ocupării de funcţii de conducere în instituţia de învăţământ superior unde are postul didactic persoana care deține o funcție publică (deputat, senator, membru al Guvernului, îndeplinirea unor funcţii de specialitate în aparatul Parlamentului, al Preşedinţiei, al Guvernului, al ministerelor, prefect, subprefect, preşedinte sau vicepreşedinte de consiliu judeţean, primar sau viceprimar, funcţie de îndrumare şi control din sistemul de învăţământ, cultură, tineret şi sport şi altele), pe perioada deținerii acesteia.(S.S.)