2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 6:09
No menu items!

Stresul și neîncrederea îi trimit pe români la psiholog

spot_img
foto: sanatate.bzi.ro

Stresul, suprasolicitarea şi neîncrederea se numără printre principalele problemele care îi determină pe români să meargă la psiholog.

„Numărul cazurilor de hărţuire la locul de muncă a crescut în ultimii ani. Dacă până acum, o treime dintre oamenii care ajungeau într-un cabinet reclamau că nu mai suportă stresul şi hărţuirea de la serviciu, acum vorbim de peste jumătate dintre pacienţi. (…)Nu vorbesc despre banala hărţuire sexuală sau banalele gesturi obscene, ci vorbesc mai ales despre aceste acţiuni de hărţuire exercitate de persoane care deţin o funcţie de autoritate şi o pot exercita pe această cale, nevoia de a-şi exercita puterea şi nevoia de a-i vedea pe ceilalţi că sunt obedienţi. Dacă vrei să vezi un om cu adevărat, pune-l într-o funcţie de conducere”, a explicat joi preşedintele Colegiului Psihologilor din România, Mihai Aniţei, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, o persoană care este hărţuită la locul de muncă nu ştie cui să se adreseze, pentru că în România nu există o legislaţie privind acest aspect. De obicei, femeile sunt victimele hărţuirilor la locul de muncă, dar există şi bărbaţi care acuză stări depresive din acest motiv.

Alături de stres şi hărţuire la locul de muncă, printre cel mai des întâlnite probleme din cauza cărora românii merg la psiholog se numără suprasolicitarea, conflictele, neîncrederea şi dificultatea de adaptare.

R.D.