2.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 5:10
No menu items!

Strategie energetică: Autoritățile nu vor mai încuraja investițiile în eolian și fotovoltaic

spot_img

eolieneeee

În perioada 2014-2024, România ar trebui să încurajeze dezvoltarea prudentă a energiilor regenerabile, cu un accent pe biomasă, ţinând cont că investiţiile în eolian şi fotovoltaic s-au dezvoltat mult prea rapid şi într-o manieră nesustenabilă în ultimii ani, se arată în draftul noii strategii energetice a României.

” În următorii ani, instalarea de noi capacităţi de producţie a energiei electrice în eolian şi fotovoltaic ar putea cauza probleme semnificative în funcţionarea sistemului. De asemenea, considerăm că o prioritate în domeniul regenerabilelor ar putea să vizeze identificarea unei alternative la combustibilii clasici folosiţi în sectorul transporturilor”, se arată într-un comunicat al Departamentului pentru Energie.

Autoritățile au anunțat că, în urma încheierii primei faze de consultare publică pe tema noii strategii energetic a României pentru perioada 2014-2035, Departamentul pentru Energie a elaborate un prim set de concluzii preliminare.

Una dintre concluzii arată că există perspective reale ca România să-şi îmbunătăţească independenţa energetică sau chiar să devină independentă energetic în preajma anului 2020, mai ales datorită zăcămintelor din Marea Neagră şi chiar dacă va continua, cel mai probabil, să fie dependentă într-o oarecare măsură de importurile de ţiţei.

De asemenea, potrivit concluziilor desprinse în urma consultărilor, dezvoltarea energiei nucleare este esențială pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, un obiectiv european asumat de toate statele membre.

”România trebuie să încurajeze investitorii din domeniul energetic în păstrarea interesului pentru industria energetică autohtonă, asigurând un cadru stabil şi predictibil. Potrivit majorităţii celor care au transmis puncte de vedere Departamentului pentru Energie în cadrul primei etape de consultare şi dezbatere publică, România are la ora actuală toate premisele pentru a putea deveni un jucător regional în domeniul energetic”, se mai arată în comunicat.

Următoarele etape de consultare şi dezbatere publică în privinţa strategiei energetice vor fi legate (în ordine) de: starea actuală a sistemului energetic românesc, angajamentele asumate de România ca stat membru al UE şi în relaţiile cu organismele financiare internationale, scenariile şi trendurile de dezvoltare a sistemului energetic autohton, dar și opţiunile strategice şi de politică energetică pe care le are România în acest domeniu, mai ales, în actualul context intern şi internaţional.

C.C.