2 C
București
sâmbătă, 25 ianuarie 2025 - 23:03
No menu items!

Strategia națională de apărare, aprobată „la mustață”. DOCUMENT

spot_img

Plenul reunit al camerelor Parlamentului a adoptat documentul Președinției cu patru voturi peste numărul minim necesar

Plen_parlament_SZ

România are oficial o strategie de apărare valabilă până în 2019, după ce Camera Deputaţilor şi Senatul au aprobat, marţi, în şedinţa plenurilor reunite, documentul prezentat de președintele Klaus Iohannis.

Strategia naţională de apărare a ţării a fost adoptată cu 282 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi o abţinere, numărul necesar de voturi pentru adoptare fiind 278.

La vot nu au participat parlamentarii ALDE, după ce co-preşedintele Alianţei Liberale şi Democrate (ALDE), Călin Popescu Tăriceanu, preşedinte al Senatului, a anunţat că va propune grupurilor parlamentare ale acestei formaţiuni să voteze împotriva textului actual al Strategiei naţionale de apărare, trimise de preşedintele Klaus Iohannis. Într-un comunicat transmis duminică seara, Tăriceanu şi-a motivat decizia prin faptul că, după ce a citit cu atenţie documentul, a constatat existenţa unor formulări şi direcţii de acţiune care contravin flagrant prevederilor constituţionale în materie.

Votul în plen a avut loc în pofida faptului că nu a existat cvorum în Comisiile de politică externă pentru a da aviz.

Klaus Iohannis a spus, în discursul susţinut în faţa parlamentarilor, că una dintre principalele sale promisiuni a fost că va prezenta Parlamentului în primele şase luni de la preluarea mandatului Strategia Naţională de Apărare a Ţării.

A fost şi un angajament personal, am ţinut să avem gata la timp această strategie pentru a respecta legea, pentru a onora o promisiune şi a oferi cât mai repede României o viziune în domeniul securităţii naţionale şi am dorit ca acest lucru să nu se întâmple oricum, şi prin dialog şi consens, şi de aceea am consultat reprezentanţii societăţii civile, pe cei ai mediului academic şi ai partidelor politice

Klaus Iohannis

El a spus că toate acestea sunt „o dovadă de normalitate”, iar „România va regăsi treptat acea normalitate care pleaca de la lucrurile simple”.

CITEȘTE AICI STRATEGIA NAȚIONALĂ DE APĂRARE

Valeriu Motoc