-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 5:52
No menu items!

Strategia energetică: Rezervele de gaz mai țin 14 ani. Soluția – exploatarea de noi zăcăminte, inclusiv neconvenționale

spot_img

 Documentul arată că industria gazelor de șist, dacă va fi viabilă, se va baza pe legislația UE de protecție a mediului

 gaze

România trebuie să intensifice explorarea și, eventual, exploatarea de noi zăcăminte de țiței și gaze naturale, atât convenționale, cât și neconvenționale, în condițiile declinului producției de hidrocarburi din zăcămintele convenționale aflate în producție, se arată în Strategia Energetică Națională (SEN) pentru perioada 2015-2035, lansată, vineri, în dezbatere publică de Departamentul pentru Energie.

România dispune de cele mai mari rezerve de gaze naturale din Europa Centrală și de Est, cu rezerve sigure de aproximativ 1.600 TWh. La o producție medie anuală de 11 miliarde mc gaze naturale și în condițiile unui declin anual constant de 5% al rezervelor sigure de gaze naturale, coroborat cu o rată de înlocuire a rezervelor de gaze naturale de 80%, se poate aprecia ca rezervele actuale de gaze naturale s-ar putea epuiza într-o perioadă de aproximativ 14 ani.

”Resursele energetice neconvenționale constituie o formă alternativă de energie și sunt localizate în formațiuni sedimentare de diferite vârste, de regulă, la adâncimi mari în scoarța terestră și în zonele reci, în mări și oceane (gaz hidrații). În condițiile declinului producției de hidrocarburi din zăcămintele convenționale, aflate în producție, România trebuie să intensifice explorarea și, eventual, exploatarea de noi zăcăminte de țiței și gaze naturale, atât convenționale, cât și neconvenționale. În acest domeniu, cercetările sunt abia la început în România și o estimare a acestor resurse va fi posibilă numai după desfășurarea unor lucrări de explorare mai aprofundate”, se precizează în document.

Conform Strategiei, activitățile de explorare și exploatare a hidrocarburilor care implică procedeul de fracturare hidraulică de mare volum se supun legislației generale și legislației UE privind protecția mediului.

Un raport din 2013 al Energy Information Administration, citat în SEN, arăta că România deține resurse considerabile de gaze de șist, ocupând locul al treilea în Europa, cu un potențial de aproximativ 14.882 TWh resurse exploatabile.

De asemenea, informații geologice indică posibilitatea existenței în subsolul României a unor resurse de tight gas și gaz-hidrați, reiese din Raportul Comitetului Național Român pe surse neconvenționale.

SEN menționează că o companie (Chevron – n.r.) deține în România patru acorduri petroliere de explorare, dezvoltare și exploatare prin care s-a angajat să exploreze potențialul de gaze de șist, în zona de est a tării și în sudul Dobrogei. În anul 2014, compania a finalizat lucrările preliminare de explorare la sonda Pungești și mai deține avize pentru săparea a patru sonde de explorare amplasate în zonele: Puiești, Păltiniș, Popeni și Siliștea. Se estimează că procesul de forare va începe în anul 2015, în paralel continuând și prospecțiunea seismică bidimensională.

SEN a fost elaborat de către Departamentul pentru Energie, cu participarea și consultarea mai multor specialiști din mediul academic, mediul de afaceri și din societatea civilă, iar consultarea publică este deschisă până pe 10 ianuarie 2015.