1.7 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 13:04
No menu items!

Strategia de salubrizare a Capitalei a fost aprobată. Adio ghene de gunoi în blocuri

spot_img

Fără această strategie, primăriile de sector nu puteau încheia contracte cu firmele de curățenie

Salubrizare

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a aprobat, marţi, strategia de salubrizare a Capitalei. După o lungă perioadă de dezbateri aprinse, strategia a fost adoptată venind astfel în sprijinul primăriile de sector care nu puteau să organizeze licitaţiile pentru delegarea serviciului de salubrizare. Contractele actuale au fost încheiate înainte de anul 2000 și au exprirat în 2008, iar de atunci au fost prelungite prin numeroase acte adiţionale. Fiecare din cele şase sectoare ale Capitalei cheltuie anual circa 100 milioane de lei pentru salubrizare.

Noua strategie prevede creșterea numărului de utilaje pentru curățenie și deszăpezire, iar gunoiul nu va mai fi ridicat la orele cu vârf  de trafic rutier. De asmenea, ghenele de gunoi din blocuri vor fi desfiinţate.

Cornel Pieptea, viceprimar al Capitalei, a declarat pentru HotNews că principala modificare adusă de strategie este ca Primăriile de sector se vor ocupa în mod exclusiv de activitatea de salubrizare, iar Primăria Capitalei va superviza această activitate. În plus, Primăriile de sector vor putea începe licitaţiile pentru delegarea acestui serviciu către alţi operatori privaţi.

Principala modificare adusă de nouă lege a salubrizării şi de strategia adoptată marţi de CGMB este ca sectoarele Capitalei organizează activitatea de salubrizare, fac licitaţiile, derulează contractele şi plătesc această activitate. Pe vechea lege, Primăria Capitalei se ocupă de asta, iar delegarea către sectoare s-a făcut în baza unei hotărâri de Consiliu General. Acum Primăria Capitalei face strategia de salubrizare în care stabileşte regulile pe care sectoarele trebuie să le respecte şi tot ea este proprietara deşeurilor. Noi stabilim cât valorificam, cât merge la groapa de gunoi, cât la incinerator. Apoi, după modificarea legii şi aprobarea strategiei de salubrizare, Primăriile de sector pot face licitaţiile pentru delegarea serviciului. Cred că această strategie va aduce servicii de o mai bună calitate pentru bucureşteni

Cornel Pieptea
viceprimar

CITEȘTE AICI STRATEGIA INTEGRAL

Cheltuielile fiecărui sector pentru salubrizare

– Sector 1 – 150 milioane lei
– Sector 2 – 105 milioane lei
– Sector 3 – 103 milioane lei
– Sector 4 – 50 milioane lei
– Sector 5 – nu deţinem date
– Sector 6 – 76 milioane lei

Andrei Tudor