Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, i-a îndemnat marți pe membrii alianței să „mențină cursul” în susținerea Ucrainei în lupta sa împotriva invaziei Rusiei, în timp ce atât Statele Unite cât și Uniunea Europeană se luptă să ajungă la un acord asupra unui nou ajutor militar, potrivit Reuters.
„Este obligația noastră să ne asigurăm că oferim Ucrainei armele de care are nevoie”, a declarat Stoltenberg reporterilor la sosirea la o reuniune a miniștrilor de externe din țările NATO la sediul alianței din Bruxelles.
„Trebuie doar să ne menținem cursul. Este vorba, de asemenea, de interesele noastre de securitate”, a mai spus secretarul general al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord.
Comentariile sale vin în contextul în care soarta unui pachet de ajutor militar american de 60 de miliarde de dolari propus de administrația Biden se află în incertitudine din cauza opoziției unor republicani din Congres.
Oficialii administrației și-au exprimat încrederea că vor reuși să treacă pachetul, afirmând că majoritatea republicanilor și democraților din Congres susțin în continuare sprijinul pentru Kiev.
Stoltenberg și-a exprimat, de asemenea, optimismul.
„Sunt încrezător că Statele Unite vor continua să ofere sprijin și pentru că este în interesul de securitate al Statelor Unite să facă acest lucru. Și este, de asemenea, în conformitate cu ceea ce am convenit”, a spus el.
La sosirea la Bruxelles, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că miniștrii NATO vor „reafirma cu tărie sprijinul nostru pentru Ucraina în timp ce aceasta continuă să se confrunte cu războiul de agresiune al Rusiei”.
Întâlnirea are loc în contextul în care în Ucraina există melancolie că o contraofensivă majoră lansată la începutul acestui an împotriva forțelor președintelui rus Vladimir Putin nu a reușit să facă progrese substanțiale.
Între timp, o propunere a șefului politicii externe a Uniunii Europene de a aloca până la 20 de miliarde de euro pe o perioadă de patru ani pentru ajutorul militar acordat Ucrainei s-a lovit de rezistență în rândul statelor membre ale blocului, care ar trebui să furnizeze banii.
Totuși, Stoltenberg a subliniat că membrii UE, Germania și Olanda, au anunțat în ultimele săptămâni pachete de sprijin militar bilateral de mai multe miliarde de euro. El a declarat că războiul din Ucraina are o semnificație care depășește cu mult granițele sale.
„Va fi o tragedie pentru ucraineni dacă președintele Putin va câștiga, dar va fi periculos și pentru noi”, a spus el.
„Atunci, mesajul pentru toți liderii autoritari – nu doar la Moscova, ci și la Beijing – este că atunci când încalcă dreptul internațional, când invadează o altă țară, când folosesc forța, obțin ceea ce vor.”