-2 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025 - 11:05
No menu items!

Stoltenberg, după ce Ciucă a cerut monitorizarea situației din Marea Neagră: „NATO este pregătită să apere România!”

spot_img

Premierul român, Nicolae Ciucă, și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, au avut loc o întâlnire, miercuri, la Bruxelles. Stoltenberg a subliniat că în România sunt mii de soldați americani, belgieni, olandezi și francezi pentru a împiedica agresiunea (rusă), iar aceste trupe transmit un mesaj foarte clar: NATO este pregătită să apere România și pe toți ceilalți aliați. 

Jens Stoltenberg a mai menționat că NATO nu va fi intimidată sau împiedicată să ofere sprijin Ucrainei și să-i susțină dreptul la autodeterminare cât timp este nevoie.

La rândul lui, Nicolae Ciucă a declarat că discuțiile cu șeful NATO au vizat ameninţările şi provocările de securitate din regiunea Mării Negre, recunoscută ca zonă de importanţă strategică pentru Alianţă prin noul Concept Strategic al NATO.

”Am exprimat îngrijorarea pentru efectele ample pe care comportamentul agresiv şi iresponsabil al Rusiei le poate genera pe termen lung pentru securitatea regională şi pentru securitatea euroatlantică, precum şi pentru stabilitatea globală. Având în vedere dinamica ridicată a acestor evoluţii, cât şi impredictibilitatea comportamentului Rusiei, am accentuat necesitatea ca NATO să monitorizeze atent în continuare situaţia din Marea Neagră.

Acest război arată, din păcate, ceea ce România susţine de mult timp: relevanţa strategică a Mării Negre pentru NATO, pentru interesele majore de securitate ale Alianţei”, a afirmat prim-ministrul.

El a subliniat că punerea în aplicare deplină a tuturor celor decise de liderii aliaţi este o prioritate absolută.

„Am prezentat decizia României de a contribui financiar la Fondurile Voluntare NATO dedicate acestor state, cu 1.300.000 dolari (400.000 USD pentru Ucraina, 600.000 USD pentru Republica Moldova, 300.000 USD pentru Georgia). Toate aceste contribuţii reprezintă o reflectare practică a importanţei speciale acordate de România, în mod constant, politicii NATO de parteneriate”, a spus premierul.

Premierul a ţinut să precizeze că ”România rămâne pe deplin angajată în îndeplinirea tuturor obligaţiilor care îi revin şi vom continua să fim un contribuitor responsabil şi activ la promovarea securităţii şi stabilităţii euroatlantice”.

”Creşterea bugetului pentru apărare, la 2,5% din PIB, este un demers concret în acest sens, în spiritul solidarităţii aliate”, a spus el.

”Am menţionat, de asemenea, importanţa viitoarei reuniuni ministeriale de externe a NATO, pe care o vom găzdui la Bucureşti la sfârşitul lunii noiembrie în acest an. Decizia ca România să fie statul gazdă pentru acest eveniment reprezintă o recunoaştere a rolului activ, a relevanţei şi aprecierii de care ţara noastră se bucură în cadrul NATO. Am dat asigurări cu privire la faptul că vom face toate eforturile pentru ca evenimentul să fie unul de succes, atât pe substanţa sa, precum şi organizatoric”, a afirmat premierul în finalul discursului.

                                                                                                                 Adina Silav