6.1 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 2:58
No menu items!

Sterling îşi vinde zăcămintele la Marea Neagră

spot_img

Compania Sterling Resources a semnat un acord cu ExxonMobil Exploration and Production Romania şi OMV Petrom pentru vânzarea unui segment al perimetrului petrolifer 15 Midia din Marea Neagră, la un preţ între 29,5 milioane dolari şi 79 milioane dolari, în funcţie de îndeplinirea unor condiţii.

Porţiunea de perimetru are o suprafaţă de 46 539 ha şi reprezintă 11% din suprafaţa totală a concesiunii Midia şi Pelican, se arată într-un comunicat al companiei canadiene. Porţiunea de perimetru vizată de tranzacţie se învecinează cu blocul Neptun al Exxon şi OMV Petrom.

Sterling deţine 65% din consorţiul care operează blocul 15 Midia.

Partenerul Sterling în consorţiu, Petro Ventures Europe BV, cu o participaţie de 20%, ia parte, de asemenea, la tranzacţia cu Exxon şi OMV Petrom.

Sterling va primi de la Exxon şi OMV Petrom 29,5 milioane de dolari la finalizarea tranzacţiei, încă 29,5 milioane de dolari la îndeplinirea unor condiţii legate de o descoperire de hidrocarburi în porţiunea de perimetru tranzacţionată şi o altă sumă, de 19,5 milioane de dolari, la începerea producţiei comerciale.

Finalizarea acordului depinde de aprobări din partea autorităţilor.

Pe lângă perimetrele din Marea Neagră, Sterling are operaţiuni în Marea Britanie, Olanda şi Franţa.

În februarie 2009, s-a declanşat scandalul concesionării către Sterling a unor zone din Marea Neagră, printre acestea aflându-se şi 15 Midia. Confruntările politice s-au declanşat odată cu discuţiile pe marginea Ordonanţei de Urgenta nr. 101/2007, care modifica Legea minelor si Legea petrolului. Ordonanţa prevedea transformarea unui contract de explorare într-unul de concesiune şi a fost emisă de guvernul Tăriceanu la sfârşitul anului 2007, dar a fost respinsă de comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor.

Pe 12 noiembrie 2008, guvernul Tăriceanu a aprobat un act adiţional, prin care Sterling Resources primea dreptul de explorare şi împărţire a resurselor din Insula Şerpilor, înainte de decizia Curţii de la Haga.

Sterling Resources achiziţiona în martie 2012, 40% din perimetrul concesionat de Melrose Resources şi de Petromar în Marea Neagră. Pe lângă suprafaţa pe care o deţinea Sterling din acest zăcământ, Melrose deţine 40%, în timp ce compania românească Petromar are o participație de 20%.