Şapte pacienţi cărora fosta şefă a Centrului de Transfuzii Slobozia, Cristiana Maria Stoian, le-a refuzat furnizarea de sânge sau le-a cerut bani au murit
Şapte pacienţi cărora fosta şefă a Centrului de Transfuzii Slobozia, medicul Cristiana Maria Stoian, le-a refuzat furnizarea de sânge sau le-a cerut bani în schimbul transfuziilor au murit, arată procurorii. Anchetatorii au identificat cazuri în care un copil nu a primit sânge fiindcă era de etnie romă sau în care rude ale unor politicieni locali au primit preferenţial sânge.
În referatul transmis instanței cu propunerea de arestare a Cristianei Stoian, citat de MEDIAFAX, procurorii Parchetului Judecătoriei Slobozia, care instrumentează dosarul în care directoarea Centrului de Transfuzii Sanguine Slobozia este cercetată pentru comiterea mai multor infracţiuni au identificat, în cadrul anchetei, şapte pacienţi „care au decedat la intervale mai mici sau mai mari de la momentul internării, unora din ei medicul Stoian Cristiana Maria refuzând să le dea sângele solicitat sau furnizându-l în cantităţi insuficiente ori contra-cost„.
În referatul cu propunerea de arestare preventivă, procurorii arată că medicul Cristiana Stoian făcuse o practică din a-i refuza pe pacienţii care aveau nevoie de sânge, spunându-le cadrelor medicale care cereau sânge pentru pacienţi „La revedere… e, hai, lasă…” sau „Lasă, să vină aparţinătorii, că aşa a vrut şi ieri pentru unu şi…n-au venit„.
În cadrul discuţiei din 03.10.2013, asistenta îi precizează medicului Stoian Cristiana faptul ca doctorul ….. a solicitat un flacon de sânge pentru o pacientă operată prin cezariană, cu nivelul hemoglobinei 5, de 20 ani, din localitatea …. care nu are donatori. Stoian Cristiana refuză eliberarea unităţii de sânge folosind expresia «La revedere….să-i anunţe familia».
Parchetul Judecătoriei Slobozia
referat de arestare
Medici umiliți, politicieni favorizați, bolnavi lăsați fără sânge pentru transfuzii
Probele depuse de procurori la dosar indică, de asemenea, faptul că medici de la spitalele unde erau internaţi pacienţii care aveau nevoie de transfuzii erau nevoiţi să aibă o atitudine „umilă” în faţa şefei Centrului de Transfuzii pentru ca pacienţii lor să primească sângele care să le salveze viaţa, Cristiana Stoian având pretenţia să fie apelată personal de către medici şi ca aceştia să ceară sânge pentru pacienţii lor.
Nu în ultimul rând, Cristiana Stoian elibera flacoanele cu sânge sau plasmă pacienţilor în funcţie de relaţia sa personală cu unii medici, procurorii indicând situaţii în care bolnavi nu au primit sânge cel mai probabil pe considerentele unor relaţii defectuoase cu unii medici.
Trebuie menţionat că în cadrul ambelor conversaţii Stoian Cristiana a aprobat eliberarea de flacoane de sânge pentru diferiţi pacienţi, dar când a sesizat faptul că medicul de la Reanimare ….. solicită acelaşi lucru, a refuzat în mod constant să elibereze flacoanele, probabil din considerentul unei relaţii personale defectuoase cu aceasta, fără a avea nici o importanţă diagnosticul pacientului care trebuia salvat şi care, în cele din urmă, a şi decedat.
Parchetul Judecătoriei Slobozia
referat de arestare
În funcţie de persoanele care o apelau cu solicitarea ca rudele lor să primească sânge, directoarea Centrului de Transfuzii Slobozia decidea sau nu dacă flacoanele sunt sau nu eliberate. Procurorii au identificat o situaţie în care un consilier local a apelat-o telefonic şi i-a cerut Cristianei Stoian sânge pentru soacra sa, internată în spital, solicitarea acestuia fiind aprobată „în două minute„.
Trebuie observat faptul că nu a solicitat date despre starea pacientei, boala acesteia, nivelul hemoglobinei, aşa cum proceda în mod normal, hotărâtor pentru decizia de a elibera sânge fiind numai faptul că bolnavul este mama unui consilier local.
Parchetul Judecătoriei Slobozia
referat de arestare
Copii și bătrâni lăsați să moară
Procurorii mai precizează în referatul cu propunerea de arestare preventive un caz în care medical Cristiana Stoian a refuzat să elibereze un flacon de sânge pentru un copil pe motiv că acesta era de etnie romă.
În contrast direct cu cazul expus mai sus este situaţia din data de 30.10.2013, ora 19.23, când doctorul Stoian Cristiana-Maria este apelată de asistenta Toma Corina din cadrul Centrului de transfuzii care îi spune că au o urgenţă, respectiv chirurgul ,,….” solicită o pungă de sânge pentru o fetiţă de 13 ani supusă unei intervenţii chirurgicale şi pe care «au deschis-o şi are burta plină de sânge». Stoian Cristana, folosind expresia «Eh, na….si?», refuză eliberarea unităţii de sânge pe motiv că nu s-a stabilit nivelul hemoglobinei, dându-i indicaţii asistentei să vorbească cu aparţinătorii fetiţei şi întrebă la un moment daca «sunt de culoare sau…?», iar la răspunsul afirmativ al asistentei în sensul că aparţinătorii sunt de etnie romă, Stoian Cristiana foloseşte expresia «Ah, sunt de culoare….şi de culoare»,….ca şi când acesta ar fi fost un motiv întemeiat să nu aprobe eliberarea unităţii de sânge solicitate.
Parchetul Judecătoriei Slobozia
referat de arestare
Anchetatorii au identificat, de asemenea, o situaţie în care acelaşi medic a refuzat eliberarea unui flacon de sânge pentru un alt copil, spunând „lasă, că nu-i trebuie la 14 ani sânge„, iar când asistenta i-a spus că pacientul are hemoglobina 9,4, Cristiana Stoian a spus că va elibera flaconul de sânge când hemoglobina pacientului va scădea sub 7.
Totodată, procurorii reţin în documentul citat că directorul Centrului de Transfuzii Slobozia nu aproba nicio solicitare din partea medicilor fără acordul ei personal sau telefonic, deşi medicul coordonator al centrului de transfuzii nu are competenţa să decidă peste medicul curant dacă un pacient are sau nu nevoie de sânge.
În plus, practicile Cristianei Stoian erau cunoscute de mulţi dintre colaboratorii ei, în acest sens procurorii indicând o situaţie concretă.
La data de 09.01.2014 asistenta Molea Vasilica din cadrul centrului de transfuzii este apelată de o doamnă care o întrebă dacă «a venit şi şefa?» iar la răspunsul afirmativ a lui Molea Valerica, doamna întreabă «gata, e pusă pe şpagă?…a făcut planul pe 2014?», scurta discuţie dintre cele două asistente fiind de natură a sublinia «practicile» impuse de medicul Stoian Cristiana.
Parchetul Judecătoriei Slobozia
referat de arestare
Anchetatorii menţionează şi cazurile unor bătrâni care aveau nevoie de transfuzii şi care au murit după ce medicul Cristiana Stoian a refuzat să elibereze flacoane de sânge.
Astfel, este menţionat cazul unui bătrân în vârstă de 87 de ani, pentru care, pe 27 septembrie 2013, medicul a cerut sânge şi care nu avea donatori, iar fără a întreba ce diagnostic are pacientul, fosta şefă a Centrului de Transfuzii Slobozia a refuzat eliberarea flaconului de sânge, spunând: „La revedere… să-i aducă aparţinători”.
A doua zi , 28.09.2013, Stoian Cristiana este apelată din nou de o asistentă din cadrul Centrului de transfuzii care îi comunică faptul că doctorul ,,….,, solicită un flacon de sânge, din nou Stoian Cristiana refuzând eliberarea acestuia folosind expresia «Să vină să doneze… hai mai departe». La data de 30.10.2013, pacientul R. L. a decedat.
Parchetul Judecătoriei Slobozia
referat de arestare
În acelaşi document este menţionată situaţia altei bătrâne de 78 de ani care nu avea rude şi care nu a primit sânge pentru că aşa a decis Cristiana Stoian, bătrâna murind cinci luni mai târziu. Procurorii notează şi cazul unei alte bătrâne, despre care o asistentă îi comunică în repetate rânduri Cristianei Stoian că „e intubată (…), e vai mama ei (…), moare” şi pentru care Stoian le-a cerut asistentelor să pregătească sângele, dar să-l elibereze numai după ce medical curant al pacientei o va apela personal. Bătrâna a murit a doua zi.
Pe 11 iulie, Judecătoria Slobozia a admis propunerea procurorilor de arestare preventivă a Cristianei Maria Stoian, acuzată de săvârşirea a 21 de infracţiuni, între care 18 infracţiuni de abuz în serviciu, dar şi de înşelăciune, şantaj şi organizarea activităţii transfuzionale în vederea obţinerii de avantaje materiale prin valorificarea sângelui şi a componentelor sangiune umane.
R.D.