3.3 C
București
luni, 25 noiembrie 2024 - 3:16
No menu items!

STENOGRAME. Noul azil al groazei din Pipera. Bătrânii, ținuți fără mâncare și medicamente: ”Le-am trimis o tocană… vai de morții ei”

spot_img

Angajații de la noul azil al groazei descoperit de autorități în Pipera-Voluntari discutau între ei despre lipsa mâncării și despre lipsa serviciilor medicale pentru cei internați, conform stenogramelor din referatul DNA de arestare preventivă a celor doi administratori.

Doi administratori ai unei societăți care deține un centru rezidențial pentru persoane vârstnice în Pipera au fost reținuți de procurorii DNA pentru că ar fi folosit documente false pentru a lua licența de funcționare.

UPDATE

În jurul orei 16, magistrații au decis arestarea celor doi inculpați, Damian roberto Iulian și Dalbuzi Yasmin Ana Maria. 

Acționarii clinicii erau Yasmin Ana Maria Dalbuzi, medic rezident estetician, care se prezenta persoanelor intersesate ca fiind medic în cadrul Spitalului Municipal, și Roberto Iulian Damian, agent șef în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Ilfov – Poliția Orașului Voluntari.

Potrivit procurorilor, în luna septembrie, ca urmare a unor probleme de natură penală cauzate de calitatea sa de asociat în cadrul Royal Medical Clinic SRL, Roberto Iulian Roberto a cedat cele 10 părți sociale pe care le deținea către Yasmin Ana Maria Dalbuzi și, formal, a
încetat să mai dețină o calitate în cadrul societății începând cu data de 4 octombrie.

„Probatoriul administrat în cauză a stabilit, însă, că deși inculpata Dalbuzi Yasmin Ana Maria deține oficial funcția de administrator, din luna august 2023 inculpatul Damian Roberto Iulian a exercitat în fapt această funcție și a continuat să manifeste un comportament specific unui asociat/administrator și după ce a cesionat părțile sociale, datorită beneficiilor de natură financiară pe care activitatea societății i le aduce”, se arată în referatul procurorilor.

Procurorii mai arată că serviciile medicale de la azilul celor doi erau în realitate inexistente, mâncarea oferită beneficiarilor era insuficientă și necorespunzătoare din punct de vedere nutritiv, fiind achiziționată gata preparată din magazin sau ar fi fost „încropită” de angajații centrului din ce aveau la dispoziție, iar tratamentul medical, ce nu se administra cu regularitate, ar fi fost administrat beneficiarilor de persoane care nu ar fi avut pregătire medicală.

Angajații centrului se plângeau că administratorii nu le aduc alimentele din care să prepare mâncare: 

T.D.: Le-am trimis o tocană… vai de morții ei… Așa…

C.L.: …[râde – n.n.]… Da’ ce-a pățit?

T.D.: Ce?

C.L.: Ea.

T.D.: Nu știu. Așa… le-am trimis ciorbă…

C.L.: Nu mi se pare în regulă.

T.D.: Și diseară paste cu legume, că orezul cu laptele acuma mi le-a adus.

C.L: Pfoa… n-are nimic, lasă că se descurcă pân’ diseară, că oricum… sunt mai puțini ca la noi.

T.D.: Da.

Într-o altă discuție

T.D.: S-au dus amândoi. Eu am făcut ceaiul, aștept să luăm pâine. Ce să mai zic?

C.L.: Nu i-a lăsat lu’ SORIN aseară bani de pâine?

T.D.: Nu i-a lăsat. Și pentru micul dejun nu mai e decât margarină și o d-aia de parizer.

C:L.: E, dai și tu 2 felii de margarină cu una de parizer.

T.D.: Păi da, da’ dacă nu am pâine, cu ce să le dau?

C.L.: Doamne… Dumnezeule! E, lasă să vină, eu i-am lăsat și eu mesaj „Vezi că n-au pâine de dimineață.” Și de-aseară i-am zis.

T.D.: Păi ce, i-a zis cică și SORIN aseară și nu a zis nimic.

C.L.: Mda. Ie. Ce să-i faci? Nașpa.

T.D.: Iară vine, le dau micul dejun la 11.

C. L.: Spune-le „Să vină doamna doctor cu pâinea.” Păi? Zici

„N-a venit comanda de pâine și așteptăm pâinea.” Păi? Asta le zici, n-ai ce să le zici altfel

decât că n-avem pâine și că tre’ să iei comanda, nu știu când vine. Ie

T.D.: Bine, mândro, hai.

Rudele, revoltate că bătrânilor nu li se dădeau medicamentele:

C.L.: Stați două secunde. Ne auzim? Ne auzim toți?

C.P.: Da, da.

M.: Ce faci, mă? Ce faci, măi SORINE?

(…)

M.: Da, știi ce se întâmplă, LAURA? Am vorbit cu cineva s-o iau acasă, înțelegi?

C.L.: Îhî.

M.: Ca s-o pun puțin pe picioare, nu de altceva, da’ văd că… că gata, a început mai tare, înțelegi? Da’ asta e, zic eu, medicamentele nedate. Uite, s-o întrebi pe YASMI, nu i le-a dat nici ieri la 12 nici aseară. Ori Mema… și acuma i… i le-am dat eu când am ajuns, pentru că la ceilalți bolnavi țipa coana GINA, dar i-am zis că se… zic „Se întoarce doamna doctor, înapoi, las-o că vine înapoi”, că nu le-a dat medicamente. Ori la Alzheimer nu-i dai medicamentele.…

C.L.: Of.

C.P.: Of, Doamne, Doamne…

C.L.: Doamne, Doamne…

C.P.: Doamne, Doamne și iar Doamne.

C. L.: Ie, că ăia doi au plecat, au luat banii și au plecat…

C.P. : Ai ai ai ai ai.

C.L.: Numai nenorociți, numai peste niște nenorociți dăm.

MARILEN: Da.

C. L.: Ă, mai aveți un pic de răbdare, doamnă MARILEN și se va rezolva problemele. Vine SORIN și să vedem cum fac să mă duc eu, măcar pe seară, să-i dau tratamentul. Și dimineață o să mă angajez să sun eu acolo la centru, cine este și să-i dea tratamentul dimineață, după-amiază și seara.

M.: N-ai văzut că eu mă duc în fiecare, în fiecare zi?

C.L.: Da.

C.P.: Da, da.

M.: În fiecare zi de la Dumnezeu.

(…)

M.: Hai să-ți spun altceva.

C.L.: Îhî. Da.

M.: Eu am adus-o cu diabetul 140, are 360!

C.L.: Of…

M.: Păi tu-ți dai seama? Da’ îți spun și de la ce. De la orez cu lapte. Păi mama n-are voie zahăr. Asta îi dăm. Astăzi era, nu știu, mi s-a părut când era întinsă în pat de am intrat eu prima și asta…

C.L.: Auziți? Să știți că la orez cu lapte nu îl fac dulce, că eu gătesc mâncarea.

M.: Știu.

C.L.: Da.

M.: Da’ ea n-are voie pic de zahăr

Nu plăteau pentru servicii medicale și cereau perfuzii de la cunoștințe

DALBUZI ANA-MARIA-YASMIN: Mă puteți ajuta și pe mine cu o perfuzie? Vă rog!

DOAMNĂ: Nu am cum! Că sunt singură și sunt pacienți mulți! Și nu am cum să plec!

DALBUZI ANA-MARIA-YASMIN: După o oră, așa…după ce termini mata pe acolo ce ai de făcut?

DOAMNĂ: Păi nu cred, că…

DALBUZI ANA-MARIA-YASMIN: Că și…e foarte aproape! Că mai am un centru aici, în Voluntari, lângă Catedrală! Și nu vreau decât la o singură persoană să punem! Și gata!

DOAMNĂ: Da! Nu știu! Mai încearcă după 2…să vedem dacă pot…Să vină cineva să mă înlocuiască, cum ar fi! Că altfel nu am cum!

DALBUZI ANA-MARIA-YASMIN: Bine! Așa facem! Mulțumesc mult!

DOAMNĂ: Bine!

DALBUZI ANA-MARIA-YASMIN: Sărut-mâna!

Unii bătrâni au ajuns la spital

Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) a anunţăt, vineri, că a fost solicitată de procurori să facă un control la centrul din Pipera-Voluntari care funcţiona ilegal, după ce unitatea a fost închisă. S-au găsit 29 de beneficiari, 6 fiind evaluaţi de medici, 3 preluaţi de familii şi restul trimişi la spitale.

”Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) a fost solicitată de organele de cercetare penală să asigure colaborarea pentru un control tematic în judeţul Ilfov în care este vizat un centru de furnizare de servicii sociale (centru rezidenţial). Din datele preliminare, centrul este aflat la o adresă pentru care nu a fost solicitată şi nici obţinută licenţă de funcţionare. În consecinţă, centrul funcţiona în afara cadrului legal”, au precizat reprezentanţii ANPIS.

Potrivit acestora, inspectorii sociali au identificat, la această adresă, un număr de 29 de beneficiari, persoane cu dizabilităţi, care au aparţinători persoane fizice.

”Până la momentul transmiterii acestei informări au fost evaluaţi de medici 6 beneficiari, 3 au fost preluaţi  de aparţinători, ceilalţi urmează să fie transferaţi la spitale”, a mai transmis sursa citată.

Instituţia precizează că beneficiarii nu prezintă urme de violenţă, conform fişelor medicale întocmite.

                                                                                                      Adina Bucur Silav