1.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 1:20
No menu items!

Stenograme: “Doamna cu coasa” spunea despre pacienții cărora le scădea doza că sunt ”DE LĂSAT” și pot muri. Cerea asistentelor să falsifice foile de observație medicală

spot_img

Procurorii Parchetului General susțin în referatul pentru arestarea preventivă a doi medici de la Spitalul Sfântul Pantelimon din București că aceștia scădeau fără justificare medicală doza de noradrenalină (o substanță vitală) la anumiți pacienți aflați în stare gravă în secția de Terapie Intensivă, potrivit Adevărul.

Procurorii susțin că cele două doctorițe, care au și fost arestate preventiv, le-ar fi ordonat asistentelor medicale să nu opereze în foile medicale modificarea dozei de adrenalină. Asistentele așteptau însă plecarea din secție a celor două doctorițe vizate de anchetă și refăceau doza de noradrenalină, potrivit procurorilor, ceea ce ar fi dus la salvarea unor pacienți.

  • Noradrenalina, medicamentul central în scandalul morților suspecte de la Spitalul Sf. Pantelimon, este vitală în situații de urgență pentru menținerea tensiunii arteriale. Utilizată pe termen scurt doar la adulți și sub strictă supraveghere medicală, joacă un rol esențial în terapia intensivă. Funcționează ca vasoconstrictor, micșorând vasele de sânge pentru a ridica presiunea arterială. Deși produsă natural de organism, suplimentarea este necesară în context de urgență. Injectomatele sunt dispozitive medicale avansate, similare cu seringi automate, care administrează medicamente pacienților într-un mod programat și controlat. Aceste aparate permit livrarea precisă a medicamentelor în cantități mici, reglate în mililitri pe oră, și sunt dotate cu memorie internă pentru a înregistra toate dozele administrate.

Stenograma unei convorbiri telefonice dintre doctorul care a denunțat presupusele fapte și o asistentă medicală (valorile numerice corespund unor doze de noradrenalină, exprimate în mililitri/oră):

Asistentă: Da și ne spune (n.r. referindu-se la medic): În foaie treceți cu 20 sau cu 15 și să îi meargă cu 1.
Director denunțător: Doamne ferește! Iar asistentele ce zic mă?
Asistentă: Ce, noi? Păi cum să facem așa, ei pleacă, noi iar le dăm la 20.

Cele două doctorițe reținute sub acuzația de tentativă de omor și arestate preventiv sunt Mirela Păiuș, medic ATI, și Maria Miron, medic specialist Anestezie Terapie Intensivă.

Anchetatorii spun că la 26 martie, ora 16.45, Maria Miron, în calitate de medic specialist Anestezie şi Terapie Intensivă la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Pantelimon Bucureşti, profitând de starea de vădită vulnerabilitate a unui pacient în stare foarte gravă, a încercat să suprime viaţa acestuia prin reducerea dozei de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 15ml/h, la valoarea de 1ml/h (valoare minimală care a fost menţinută o perioadă considerabilă de timp), potrivit Adevărul.

Însă decesul victimei nu s-a produs ca urmare a intervenţiei salvatoare a unei asistente care a suplinit insuficienţa dozei de noradrenalină administrată prin intermediul dispozitivului medical cu injectarea, fără ştirea medicului, a acestei substanţe direct în perfuzia pacientului.

Însă, pacientul avea să ajungă din nou pe mâna doctoriței. Astfel, pe 4 aprilie, ora 13.17, cele două doctorițe, profitând de starea de vădită vulnerabilitate a pacientului, i-au redus din nou doza de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 20 ml/h, la valoarea de 1ml/h, fapt ce a condus 58 de minute mai târziu la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului declarat la ora 15.00.

„Inculpatele au săvârșit faptele cu premeditare, întrucât prin prisma profesiei lor – medici specialişti ATI, cunoşteau efectele noradrenalinei (faptul că această substanţă este esenţială menţinerii unei tensiuni arteriale optime), precum şi consecinţele lipsei ei, iar prin reducerea dozei de noradrenalină au declanșat lanțul cauzal care a dus la deces, iar pe tot parcursul procesului (pentru că decesul nu survine imediat) inculpatele puteau oricând să intervină şi să salveze viaţa victimei, ceea ce însă nu au făcut” , au explicat procurorii în rechizitoriu.

„E DE LĂSAT” – sintagma folosită de doctorițele care scădeau doza de noradrenalină

O asistentă care a îngrijit pacientul a povestit că „la un moment dat, nu-și poate aminti exact momentul zilei, inculpata Miron Maria a venit pe salonul martorei, a modificat rata noradrenalinei pe injectomatul pacientului de la 15ml/h la 1 ml/h și i-a spus că e “DE LĂSAT”, totodată făcând mențiunea ca martora să treacă în foaia de observație valoarea de 15ml/h”, arată procurorii, citați de Adevărul.

D.Constantin