2.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 9:56
No menu items!

STENOGRAME din dosarul de la Spitalul Botoșani: „Care sare primul cu plicul, acela intră”

spot_img

Magistrații Tribunalului Suceava au admis propunerile înaintate de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Suceava și au dispus arestarea pentru 30 de zile în cazul a zece persoane, dintre cele 11 reținute inițial.

A scăpat de arestul preventiv Daniela Dornescu, economist în cadrul Compartimentului de Evaluare și Statistică Medicală, Spitalul Județean Mavromati.

Decizia poate fi contestată în termen de 48 de ore de la pronunţare.

DNA a transmis, joi, că procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Suceava au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea unor măsuri preventive, începând cu datele de 13 și 14 decembrie, față de un număr de 15 inculpați, după cum urmează:

-a fost dispusă măsura reținerii față de 11 persoane:

-CABA DOINA, la data faptelor manager al Spitalului Județean de Urgență “Mavromati” Botoșani,

-CRÎȘMARU COCA STELA, la data faptelor director de îngrijiri în cadrul Spitalului Județean de Urgență “Mavromati” Botoșani,

-MALANCEA CLAUDIA, la data faptelor medic șef Secția ATI, în cadrul Spitalului Județean de Urgență “Mavromati” Botoșani,

-SĂRBAN CORNELIA ANCA, la data faptelor medic-șef Secție Medicină Internă Săveni, aparținând Spitalului Județean de Urgență “Mavromati” Botoșani,

-TATARCAN SILVIAN ADRIAN, la data faptelor șef al Serviciului Administrativ, Tehnic și Aprovizionare din cadrul Spitalului Județean de Urgență “Mavromati” Botoșani,

-DORNESCU DANIELA, la data faptelor economist la Compartimentul Evaluare și Statistică Medicală din cadrul Spitalului Județean de Urgență “Mavromati” Botoșani,

-ANDRONACHE CRISTINA NICULINA, la data faptelor registrator-medical, în cadrul Spitalului Județean de Urgență “Mavromati” Botoșani,

-CALINCIUC LILIANA LAURA, la data faptelor economist la biroul Salarizare din cadrul Spitalului Județean de Urgență “Mavromati” Botoșani,

FOCȘA MIRELA GABRIELA, la data faptelor referent de specialitate în cadrul Serviciul de Management al Calității și secretară a managerului Spitalului Județean de Urgență “Mavromati” Botoșani,

PREDA MARINELA, la data faptelor asistent-medical șef Secția ATI, în cadrul Spitalului Județean de Urgență “Mavromati” Botoșani,

V.G.M., administrator al unei societăți comerciale,

pentru săvârșirea, în forma autoratului, a complicității și a instigării, a unor infracțiuni de:

– luare de mită,

– trafic de influență,

– folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite,

De asemenea, a fost dispusă măsura controlului judiciar față de 4 (patru) persoane (medicii DOMINTE MARIA LOREDANA , OPRISAN OVIDIU GABRIEL, asistenta CONSTANTINESCU MONICA GEANINA și C.D.) acuzați de complicitate și instigare la infracțiunile de luare de mită, trafic de influență și folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

„În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În prezenta cauză se efectuează cercetări cu privire la comiterea de către funcționari publici a unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, în perioada 2018-2023, în contextul fraudării unor concursuri de promovare/ocupare a unor posturi și al transferurilor de personal medical în cadrul Spitalului Județean de Urgență “Mavromati” Botoșani.

Concret, în intervalul de timp menționat, inculpații, în calitățile amintite anterior, ar fi pretins și primit, direct sau prin intermediari, de la diverse persoane, inclusiv personal medical:

– bijuterii și sume de bani cuprinse între 8.000 – 15.000 de euro pentru un post de asistent medical, iar un post de altă natură, cum ar fi: muncitor, îngrijitor, brancardier, spălatoreasă, ș.a., sume cuprinse între 2.000 – 5.000 de euro, cu precizarea că sumele de bani pretinse/oferite/remise/primite creșteau, în funcție de adaosul fiecărui intermediar participant la mecanismul infracțional. Ca o precizare, în anul 2019, “costul” pentru ocuparea unui post de asistent ar fi fost de 8.000 de euro, în 2022 a crescut la 10.000 euro, iar în 2023 a ajuns la 15.000 euro.

– sume de bani necuantificate încă, bijuterii din aur, ceasuri de lux, pentru promovarea pe posturi de medic specialist, transferul personalului medical din cadrul altor unități medicale la Spitalul Județean de Urgență “Mavromati” Botoșani, aprobarea scoaterii la concurs a unor posturi”, arată DNA.

Potrivit DNA, fenomenul fraudării concursurilor de ocupare a posturilor vacante în Spitalul Județean din Botoșani ar data din 2015 „punând în pericol însăși siguranța actului medical și implicit, valori precum sănătatea și viața pacienților, în condițiile angajării unor persoane care nu posedă cunoștințele necesare pentru exercitarea profesiilor respective”. Astfel, angajările se făceau în baza altor criterii decât cele profesionale și anume în funcție de cine oferea suma de bani cea mai mare și cine avea pila cea mai puternică în interiorul sistemului.

Anchetatorii au prezentat și mai multe înregistrări ale unor convorbiri purtate de candidații la concursuri, între ei, ori cu funcționari din spital.

-” Ca asistent și ca să intri brancardier sau infirmier e între… îți spun eu prețurile că le-am aflat: îi între 7.000 și 10.000 și ca să intri îngrijitor, spălătoreasă e între 3.000 și 5.000 sau 7.000, ceva de genul. Îți repet, în ziua de azi nimic nu e pe gratis, mai ales un post la bugetari… și salariu frumos”.

-”Aici, fără 8.000 de euro, 10.000 nu intri! Bani la greu trebuie să dai, să intri în sistem, după care îi mai ușor să faci alte manevre. Asta a lui Mihaela 5… Ai înțeles, cred că, nu? A dat… Ăștia au dat toți, fată! Peste tot! Și la ERGO, 1.500 avea… Nu mai știe bărbatu-său de încă 1.500, a luat de la niște cămătari cu dobândă. Este vorba despre fonduri grele, că e greu acolo, scoate un post, două, pentru ce le trebuie, pentru rostul lor. Spitalul acela e o bombă, nu-i mai satură Dumnezeu. Toată lumea se ferește să zică…”

Practic, singurul criteriu care conta la angajare era cel financiar.

-”Care dă mai mult, acela intră! Mai mult nu pot să-ți spun de atât, pentru că nu-i de spus. Care sare primul și se duce mai repede cu plicul, acela intră. Azi vorbeam cu unul, tot cu acela, de infirmiere, 10.000 de euro un post! De unde? N-am nici o șansă, fără bani, la noi nu se intră și peste tot e așa. Eu îi spuneam ce să învețe că dăm din capitolul ăla și cu alta și ea umbla cu 5.000 de euro să-i plaseze, dar nu avea cui”.

Caracatița concursurilor trucate, scrie botosaneanul.ro, s-ar fi întins până la Sanatoriul de Neuropsihiatrie Podriga, aflat de asemenea în subordinea Consiliului Județean, ca și Spitalul Mavromati.

-„Am dat 2.000 de euro la Podriga și încă aștept acolo. Și țeapa-i luată. Banii i-am dat. O fost cu pile, o vrut bani. 5.000 de euro… Că asta e. S-o intrat cu pile. Diana Ferache… O zis că o dat 12.000. Înțelegi?….”

Sumele vehiculate reprezentau salariul pe luni bune al unui lucrător din mediul privat.

-”A luat, dar 5 i-a dat. Știu că a dat 5! Știu de mult, că a dat 5! Gândește-te că, uite, eu îți zic, ea deja o dat 4.000 de euro. Ești singura persoană care știe. Ea deja o dat prima tranșă de bani.”

Din înregistrări reiese și că beneficiarul sumelor nu era unul singur, ci o rețea: 

-„O zis că na… eu zic că ar fi cam 3.000 de… undeva la 3.000 de euro… Că na, se împarte totul…”

-„Directoarea de îngrijiri Coca Crîșmaru îi cea mai scârboasă. Ea a decis. Dacă s-ajunge la ea, vreun bănuț, na, dar nu poți ajunge oricum. Și am înțeles că e  vorba de sume mari și nu poți să-i dau pur și simplu.”

-„10.000 de euro un post! De unde? N-am nici o șansă, fără bani, la noi nu se intră”.

Până în prezent, sumele de bani, identificate de anchetatori, ce ar fi fost primite cu titlu de mită, se ridica la cuantumul total de aproximativ 65.000 de euro.

În acest caz se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

                                                                                                     Adina Bucur Silav