3.2 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 13:07
No menu items!

Statutul de condamnat nu îl va împiedica pe Trump să primească informații de la CIA înainte de alegeri

spot_img

Sentința de condamnare pe care Donald Trump a primit-o joi nu va afecta probabil planurile agențiilor de informații americane de a-i oferi acestuia informări după ce va fi desemnat oficial drept candidat republican la președinție, potrivit unei investigații publicate de NBC News.

Briefing-urile serviciilor de informații pentru candidații la președinție nu sunt impuse prin lege, dar reprezintă o cutumă din 1952, menită să asigure o tranziție lină a puterii și să pregătească viitorul comandant suprem pentru funcție. Candidații la președinție nu au nevoie de o autorizație de securitate pentru a primi informațiile, iar o condamnare pentru infracțiuni împotriva unui candidat nu ar împiedica desfășurarea ședințelor, a declarat un oficial american.

NBC News a relatat din martie că servciile de informații se pregătesc să-i ofere lui Trump briefinguri de informații, chiar și în contextul în care acesta se confruntă cu acuzații de infracțiuni legate de manipularea necorespunzătoare a documentelor clasificate, după ce a părăsit funcția.

Anularea briefingurilor pentru Trump l-ar putea expune pe președintele Joe Biden unor acuzații că încearcă să politizeze accesul la informații, spun actuali și foști oficiali americani.

În vara anului 1952, președintele Harry Truman, care a creat Agenția Centrală de Informații / CIA în timpul mandatului său, a venit cu ideea ca fiecare candidat la președinție să fie informat de către ofițerii de informații, spunându-i directorului CIA: ”Erau atât de multe lucruri pe care nu le știam când am devenit președinte”.

Larry Pfeiffer, fost director de personal la CIA și în prezent director al Hayden Center for Intelligence de la Universitatea George Mason, a declarat că briefing-urile oferă de obicei informații care nu sunt strict secrete, ci la un nivel inferior de clasificare. Acestea nu includ informații despre sursele sau metodele din spatele informațiilor.

„Faptul că Trump a fost acum condamnat pentru fraudă oferă din păcate o dovadă în plus că fostul președinte are o părere foarte proastă despre conceptul de încredere. Încrederea este, în mod fundamental, ceea ce face ca sistemul nostru de protecție a secretelor să funcționeze”, a declarat Pfeiffer pentru NBC News.

„Îmi imaginez că DNI (directorul serviciilor naționale de informații) va cântări aceste dovezi suplimentare, dar va ajunge la concluzia căar fi mai bine dacă s-ar păstra tradiția de a-i furniza aceste tururi de orizont, de nivel superficial, despre amenințările globale”, a mai spus Pfeiffer.

Oficiul DNI, care se ocupă de informările candidaților, a refuzat să comenteze.

În timpul mandatului său la Casa Albă, Trump a fost acuzat că a dezvăluit informații secrete într-o conversație cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov și atunci când a postat pe Twitter o imagine a lansării unui satelit iranian. După ce a părăsit funcția, a fost pus sub acuzare pentru acuzații penale federale pentru că ar fi păstrat un teanc de documente clasificate la proprietatea sa Mar-a-Lago din Florida. Procurorii federali spun că anchetatorii au găsit cutii cu documente sensibile depozitate în diferite părți ale Mar-a-Lago, inclusiv într-o baie și în dormitorul său.

Fostul președinte, care a pledat nevinovat, se confruntă cu 40 de acuzații de infracțiuni, inclusiv reținerea intenționată de informații privind apărarea națională, declarații și afirmații false, conspirație pentru obstrucționarea justiției, reținerea unui document sau a unui dosar și oferirea de informații false despre un document.

Trump și avocații săi au respins acuzațiile, susținând că avea dreptul de a deține documentele, că ar trebui să fie imun la urmărirea penală, pentru că a desecretizat documentele în timp ce era președinte.

Trump a fost găsit vinovat, joi, de juriul unei instanțe din New York, într-un proces în care este acuzat că a încercat să ascundă plata unei sume de 130.000 de dolari către actrița de filme pentru adulți Stormy Daniels pentru ca aceasta să nu dezvăluie faptul că a avut relații sexuale cu el. Juriul s-a pronunțat în unanimitate pentru toate cele 34 capete de acuzare.

Fostul președinte a calificat acest verdict drept o „ruşine”. Sentinţa va fi anunţată pe 11 iunie, iar Trump va face recurs. Donald Trump este primul preşedinte american judecat penal şi găsit vinovat.

V. B.