2.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 3:53
No menu items!

Statul trebuie să înapoieze FMI, în acest an, încă 1 miliard de euro. Când urmează Comisia

spot_img

sigla finante minister

Statul român, prin Ministerul Finanțelor Publice (MFP) are de rambursat, în acest an, aproximativ 1 miliard de euro către Fondul Monetar Internațional (FMI), bani aferenți împrumutului de 20 de miliarde de euro contractat în aprilie 2009. Din această sumă, peste 7 miliarde de euro au finanțat în mod direct deficitul bugetar, o premieră în regulile de utilizare ale acordurilor stand-by. Restul banilor sunt rambursați de BNR.

Mai exact, Finanțele trebuie să înapoieze Fondului, în acest an, 975 de milioane de euro, și alte 153 de milioane de euro anul viitor. Banii, cel mai probabil, vor fi obținuți din alte credite la bănci, prin titluri de stat, prin ceea ce se cheamă rostogolirea datoriei publice. Asta cu atât mai mult cu cât dobânzile la care se împrumută statul sunt la minime istorice.

În total, statul are de rambursat băncilor, anul viitor, peste 38 de miliarde de lei, 2014 fiind un nou vârf de plată pentru datoria publică, ajunsă la 39% din PIB. Tot anul viitor începe rambursarea tranșelor de bani către Comisia Europeană, parte a aceluiași împrumut de 20 de miliarde de euro. Mai exact, statul trebuie să ramburseze Comisiei, în perioada 2015 – 2019, 5 miliarde de euro.

Datoria pe care statul român a contractat-o în 2007, anul aderării României la UE, se ridica la 2.469 de lei pe cap de locuitor, sumă care a crescut de cinci ori până la sfârșitul lunii octombrie a anului trecut, la 12.349 de lei pe cap de locuitor. Astfel, administrația publică (centrală și locală) datora băncilor, la finalul anului 2007, 53,2 miliarde de lei, sumă care a depășit 242 de miliarde de lei la sfârșitul lunii octombrie 2013.

Cosmina Croitoru