-0.9 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 10:14
No menu items!

Statul român vrea să intre pe piața apei îmbuteliate

spot_img

Societatea Națională a Apelor Minerale (SNAM) vrea să construiască cel puțin două fabrici, prin care să livreze produse sub brand propriu

sticle imbuteliate

Statul român ar putea deveni furnizorul de bază pentru apa de băut din spitale, școli, grădinițe și alte instituții publice, deși Consiliul Concurenței nu lasă compania de stat care exploatează apele minerale să le și îmbutelieze.

”Acum, noi doar exploatăm apa și o dăm spre îmbuteliere companiilor de pe această piață. Însă vrem să avem și noi cel puțin două fabrici de îmbuteliere. Statul are foarte multe obligații față de spitale, față de școli și altele și ne dorim să acoperim cel puțin o parte din aceste obligații ale statului”, a declarat directorul general al SNAM, Radu Dumitru.

El a subliniat și faptul că doar 30% din debitul de apă potabilă din România este fructificat, iar restul de 70% se pierde, întrucât nu există suficiente capacități de îmbuteliere.

”Astfel că potențialul de investiții pe această piață este extraordinar. Pentru o fabrică cu o capacitate de 50.000 de sticle pe zi, investiția necesară este de 8-10 milioane de euro. Putem să facem aceste investiții și pe bani europeni, întrucât am demonstrat că suntem o companie eligibilă pentru accesarea fondurilor europene”, a arătat oficialul SNAM.

Potrivit acestuia, până acum SNAM nu a deținut nicio fabrică de îmbuteliere întrucât, în urmă cu patru ani, Consiliul Concurenței a emis un document prin care se arată că societatea care exploatează apele minerale nu poate să le și îmbutelieze.

”Însă în legislație nu există nicio restricție de acest gen”, a adăugat Dumitru. SNAM deține în acest moment 82 de licențe, adică 75% din totalul licențelor la nivel naționale, din care 68 de exploatare și restul de explorare.

Societatea a livrat anul trecut aproape un miliard de litri de apă minerală către 25 de companii din domeniu, cele mai mari livrări fiind către Romaqua, Rio Bucovina, Dorna Apemin și Perla Harghitei.

SNAM a lansat vineri proiectul ”Investim în voi! Mediul rural — oportunități de ocupare”, finanțat din fonduri europene prin POS ”Dezvoltarea resurselor umane”. Proiectul își propune să-i informeze pe 1.000 de tineri și șomeri din mai multe zone ale țării pe tema calității și importanței apei în societate.

”Măcar un om din fiecare comitate să fie pregătit în acest sens. Din cei 1.000 de oameni, vrem ca cel puțin 130 să fie angajați în domeniu”, a mai spus directorul SNAM.

SNAM a cerut, miercuri, insolvența Rio Bucovina, pentru facturi neplătite în valoare de 178.000 de euro.

C.C.