- UPDATE
Frații Ioan și Viorel Micula au reclamat statul român la Curtea de Arbitraj de la Washington după ce au pierdut facilitățile acordate de același stat român pentru investițiile în zonele defavorizate.
Surse judiciare au explicat pentru Sursa Zilei unde a greșit statul român, eroare care ne costă acum o sumă importantă – aproximativ 300 de milioane de lei plus dobânzi.
„Inițial, printr-o lege, statul român acorda facilități fiscale și de altă natură celor care investesc sume de bani de un anumit nivel în zone defavorizate. Aceste facilități erau acordate pentru o anumită perioadă de timp. Odată cu pregătirea intrării României în Uniunea Europeană (UE) aceste facilități au fost anulate prin abrogarea legii, sub pretextul că nu mai putem acorda alte ajutoare decât cele prevăzute în legislația UE. Greșeala a constat în faptul că statul român trebuia să informeze UE că sunt investitori care au niște drepturi câștigate printr-o lege și că nu le pot pierde așa peste noapte. Se putea face și altfel: puteau fi anulate facilitățile, dar cu mențiunea clară că acele contracte semnate deja cu investitorii din acele zone rămân valabile până la expirarea termenului din respectivele înțelegeri”, au explicat sursele citate.
Astfel, profitând și de faptul că au și cetățenie suedeză, frații Micula au apelat la Curtea de Arbitraj de la Washington reclamând faptul că nu au beneficiat de tratament echitabil.
Fraţii Ioan şi Viorel Micula, proprietarii European Drinks, au câştigat la Curtea de Arbitraj de la Washington procesul intentat statului român şi trebuie să primească despăgubiri de 170 de milioane de euro. Ministerul Finanţelor vrea să compenseze această sumă cu datoriile firmei la bugetul de stat.
„Dacă domnii de la Finanţe spun că vor acoperi datoriile cu banii ăştia, înseamnă că ştiu ei mai bine. Eu ştiu că nu avem datorii atât de mari, iar datoriile pe care le avem nu sunt din vina noastră, ci din cauza contextului economic”, a declarat Ioan Micula pentru MEDIAFAX. Afaceristul a explicat că grupul pe care-l conduce a ajuns să aibă datorii la stat din cauza pieţei negre.
Procesul a fost deschis în anul 2005 la Centrul International de Reglementare a Disputelor Relative la Investitii (ICSID) de pe lângă Banca Mondială, cea mai înaltă instanţă judecătorească pentru litigiile economice, şi viza decizia autorităţilor române privind eliminarea unor facilităţi fiscale acordate grupului European Drinks pentru investiţiile în zonele defavorizate.
Procesul cu frații Micula este primul pe care statul român îl pierde la ICSID.
În ultimii ani ai arbitrajului, Viorel Micula a fost reprezentat de Shearman & Sterling (Londra şi Paris) şi firma locală de avocatură Dragne & Asociaţii. România a fost reprezentată de firma internaţională Freshfields Bruckhaus Deringer (birourile din New York, Frankfurt şi Paris) şi firma locală de avocatură Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP).
Fraţii Ioan şi Viorel Micula, principalii acţionari ai grupului alimentar European Drinks, care au şi cetăţenie suedeză, susţineau, în 2005, la că statul român nu şi-a respectat angajamentele referitoare la protecţia reciprocă a investiţiilor cuprinse în Acordul bilateral dintre Suedia şi Romania.
Cristi Ciupercă