Statul român mai mare de plătit foștilor proprietari ai imobilelor naționalizate aproximativ 8 miliarde de euro, în condițiile în care s-au plătit deja 5 miliarde de euro, potrivit unui raport prezentat vineri de premierul Victor Ponta.
Din totalul datoriilor pe care le are, în acest moment, statul român, despăgubirile pentru imobilele naționalizate au cea mai mare pondere. Acestea sunt urmate de drepturile care trebuie plătite unor bugetari, în suma de 1,4 miliarde de euro și de arieratele către autoritățile locale, în cuantum de un miliard de euro.
Statul mai are de restituit taxa auto în cuantum de 900 de milioane de euro, de achitat 770 de milioane de euro profesorilor, în urma unor hotărâri judecătorești în favoarea acestora, și 770 de milioane de euro pentru medicamente.
În privința dosarelor soluționate cu titlu de despăgubire, mai puțin de jumătate – respectiv 47,5% – au plătite efectiv până acum. Este vorba despre dosare pentru cei care primesc despăgubiri, nu restituiri în natură.
Potrivit raportului, soluțiile de până acum nu au favorizat proprietarii, ci au perpetuat blocaje care au ajutat, indirect, o mafie a restituirilor și a ”samsarilor”. ”În prezent, ponderea reală a foștilor proprietari este foarte mică, în comprație cu cei ce dețin drepturi litigioase”, se arată în raport.
Premierul Victor Ponta a prezentat, vineri, proiectul legii caselor naţionalizate pentru care Guvernul îşi va angaja răspunderea în Parlament, dar şi problemele pe care le-au generat restituirile şi despăgubirile de până acum.
Noul act normativ prevede trei etape ale rezolvării problemei: restituiri în natură pe plan local, restituiri în natură decise la Bucureşti şi despăgubiri. Executivul încearcă să evite noi condamnări ale României la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), unde, în ultimii ani, România a pierdut procese pe bandă rulantă.
Cosmina Croitoru