Un jurist din Brașov a decis să acționeze în justiție statul român ș Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă pentru reducerea timpului în care românii pot ieşi din case și consideră că impunearea interdicției de nu se părăsi locuințele de la ora 22,00 nu are temei și îngrădește dreptul la libera circulație.
Dosarul a fost înregistrat la Curtea de Apel Braşov, sub nr. 159/64/2021.
„Funcționarea Comitetului Național pentru Situații de Urgență preciza că decizia ar fi trebuit să fie semnată de vicepremier. De ce și-o fi arogat premierul sau de ce o fi simțit nevoia să semneze, fără o anchetă, fără un temei științific sau legal care să precizeze că această oră este necesară pentru combaterea pandemiei, simțim că ni se încalcă drepturile fundamentale și că suntem ținuți într-un fel de arest la domiciliu de la orele 22:00 și până la 05:00 dimineața. Pentru ce și pentru cine? Suntem la un pas de tiranie”, a explicat Alex Goga, potrivit Stiri de Cluj.
Autorul plângerii consideră că ne sunt încălcate dreptul la libera circulaţie şi viaţa intimă de familie şi privată, despre care se vorbeşte chiar în Constituţia României.
„Poate eu lucrez ziua şi am timp să mă relaxez doar noaptea, să mă plimb în jurul locuinţei, să merg undeva să mă plimb sau chiar într-un parc, pentru că mi se pare că parcurile nu sunt închise acum. Oricum, cei mai mulţi oameni dorm noaptea, aşa că sunt mult mai puţini cei care ies după ora 22,00 şi, atunci, şi riscul de infectare este mai mic. De ce să nu mă pot relaxa, mai ales că se apropie vara, când la ora 22,00 încă este lumină?”, întreabă juristul.
În plângerea sa, care numără 23 de pagini, juristul brașovean cere nu doar anularea hotărârii prin care interdicţia se aplică de la ora 22:00, dar și pe cea prin care părăsirea locuinţei pe timpul nopţii înseamnă contravenţie.
Asociaţia pentru Siguranţă Urbană şi Mediere s-a alăturat demersului inițiat de juristul brașovean.
Alex Goga afirmă că nu este de acord cu românii care nu cred în virus sau care ignoră măsurile sanitare. El susține că poartă mască tot timpul, s-a vaccinat şi face parte din categoria celor care sunt convinşi că virusul este periculos şi trebuie să ne protejăm. În opinia braşoveanului, însă, protejarea nu implică eliminarea unor drepturi fundamentale, fără o justificare ştiinţifică sau legală.
În Franța, interdicția circulației pe timp de noapte începe de la ora 18,00.