România va avea o a doua bancă de stat, Banca de Dezvoltare a României (BDR), potrivit unui proiect al Ministerului de Finanțe, care așteaptă avizele necesare de la BNR și de la Comisia Europeană.
BDR va deținută 100% de statul român, prin Ministerul inanțelor, capitalul social inițial subscris fiind de până la 3 miliarde lei. Suma va fi asigurată din veniturile din privatizare, iar echivalentul a 10 milioane euro se va plăti din bugetul de stat.
Potrivit Ministerului Finanţelor, Banca de Dezvoltare va îmbunătăţi oferta de finanţare pentru sectoarele-cheie şi investiţiile în proiecte din domenii inovatoare, ecologice şi cu caracter social, în care au fost identificate disfuncţionalităţi ale pieţei, va facilita accesul la finanțare pentru IMM-uri și pentru proiecte de infrastructură viabile, atragerea capitalului privat în investiţii şi îmbunăţirea absorbţiei fondurilor europene şi a efectului de multiplicare asociat şi funcţionarea ca administrator de fonduri europene şi furnizarea de asistenţă tehnică.
„Prin gama de produse financiare oferite BDR nu va intra în competiţie cu instituţiile de credit, ci va acţiona în mod complementar cu acestea, având obligaţia aplicării mecanismului de prevenire a fenomenului de excludere (crowding out) a instituţiilor financiare private care va fi descris în actul constitutiv”, se arată în proiectul MF.
Instituţia va fi administrată în sistem dualist de către un Consiliu de supraveghere format din 7 membri, persoane fizice, din care cel mult un membru poate fi din rândul funcţionarilor publici sau altor categorii de personal din cadrul autorităţilor sau instituţiilor publice, şi un Directorat format din minim 3 membri.
La momentul începerii funcţionării, BDR va prelua de la Banca de Export-Import a României Eximbank – SA atribuţiile Fondului de Investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări, împreună cu participaţia la capitalul acestuia şi cu fondurile aferente participării la activitatea Fondului şi la acţiunile iniţiate de către acţionarii acestuia, în scopul promovării proiectelor avansate de România.
E. Stan