Statul înregistra arierate către furnizori și creditorii din operațiuni comerciale, în luna septembrie a acestui an, de peste 246 de milioane de lei (55,5 milioane de euro), arată datele Ministerului pentru Buget. Cea mai mare parte a datoriilor către mediul privat era în contul bugetelor locale, respectiv 228 de milioane de lei.
Arieratele datorate de stat firmelor private au atins, în luna septembrie, maximul ultimelor cinci luni, dar au fost semnificativ sub nivelul maxim înregistrat în acest an (luna februarie), de peste 900 de milioane de lei. De asemenea, cea mai mare parte a acestor arierate depășeau 90 de zile termen de plată, urmate de cele de peste 120 de zile. Aproape 23 de milioane de lei (5 milioane de euro) erau restanțe de peste un an.
Deși, din luna martie a acestui an, a intrat în vigoare o directivă europeană care obligă autoritățile locale să nu întârzie cu mai mult de 30 de zile datoriile către privați, statul nu s-a conformat legislației europene.
Mai mult, premierul Victor Ponta a ironizat, în vara acestui an, amendamentul PNL prin care statul este obligat să plătească dobânzi și penalități pentru facturile restante. Mai exact, modificarea a fost luată în calcul de Comisia de revizuire a Constituției și stabilea că ”creanțele împotriva statului au același regim juridic ca și contribuțiile fiscale”.
Șeful Executivului nu dorește ca statul să suporte același regim ca și companiile în relațiile comerciale deși acesta percepe dobânzi și penalități firmelor pentru fiecare zi de întârziere. Mai mult, oficialii europeni au declarat de mai multe ori că în special IMM-urile sunt cele mai lovite de lipsa de finanțare, cu atât mai mult cu cât nici băncile nu mai acordă credite.
Noile reguli privind penalitățile de întârziere sunt cuprinse în OUG nr. 50/2013, publicată în Monitorul Oficial nr. 320 din 3 iunie 2013, și se aplică de la 1 iulie. Potrivit actului normativ, contribuabilii achită o penalitate de 0,02% pe fiecare zi de întârziere, ceea ce înseamnă o penalitate de 7,3% anual.
Potrivit prevederilor din Codul de procedură fiscală, penalitățile de întârziere au caracter sancționatoriu și se calculează pentru fiecare zi de întârziere, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadență și până la data stingerii sumei datorate, inclusiv.
Cosmina Croitoru