Autorităţile române au invitat din nou la discuţii companiile CEZ, RWE, Iberdrola şi GDF Suez pentru realizarea proiectului reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, a declarat, miercuri, secretarul de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Rodin Traicu.
Această invitaţie are loc după o şedinţă de evaluare a evoluțiilor după 15 septembrie 2012 la EnergoNuclear când s-a decis, după prezentarea studiului de fezabilitate, să se reia oportunităţile de atragere de investitori, deoarece motivele pentru care s-au retras nu mai sunt actuale. Secretarul de stat a precizat că statul nu mai intenţionează să deţină participaţia majoritară în proiect. Până acum Nuclearelectrica își rezerva 50% din acțiuni.
Grupul CEZ a anunţat în octombrie 2011 vânzarea acţiunilor deţinute în cadrul proiectului de finalizare a construcţiei centralei nucleare de la Cernavodă către Nuclearelectrica S.A, iar în ianuarie 2012, companiile GDF Suez, Iberdrola şi RWE Power au anunţat, la rândul lor, retragerea din acest proiect, din motive ce ţin de strategia fiecărei companii.
Rodin Traicu a adăugat că dezechilibrele din piaţă s-au redus, România devenind un ”pilon” pentru piaţa regională, ceea ce va favoriza exportul companiilor implicate care a adăugat că și investitorii sud-coreeni sunt interesaţi de proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă.
Potrivit evaluarilor facute de guvern, constructia celor doua reactoare va necesita aproximativ patru miliarde de euro.