-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 3:37
No menu items!

Statul ar putea obține între 311 și 415 milioane de euro pentru 15% din acțiunile Romgaz

spot_img

Liberalii anunţă că vor cere în Parlament demisia ministrului Constantin Niţă

Guvernul a stabilit că intervalul de preţ din oferta publică de listare a Romgaz este 24-32 de lei pe acţiune. Astfel, statul ar putea obține între 1,38 miliarde lei (311,7 milioane euro) şi 1,85 miliarde lei (415,6 milioane euro) din vânzarea a 57,813 milioane de acțiuni.

Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, a declarat că este o cotaţie stabilită după un raport de marketing al consorţiului de consultanţi, fiind apropiată de cotaţia companiei Petrom, a spus Niţă.

Oferta de 15% din acțiunile Romgaz este programată să înceapă luni şi să dureze nouă zile lucrătoare, până pe 31 octombrie.

Din acțiunile scoase pe piață, 15% vor fi rezervate investitorilor mici, iar 85% – investitorilor instituţionali. Pentru investitorii mici, care vor subscrie până la 10.000 acţiuni, vor fi acordate discount-uri de 5% pentru ordine plasate în prima săptămână şi de 3% pentru cele introduse în a doua săptămână.

Niţă a afirmat că se aşteaptă la o suprasubscriere, având în vedere că Romgaz este o companie profitabilă.

Pe lângă acțiunile listate la Bursa de Valori Bucureşti, vor fi lansate și certificate de depozit, la Bursa de la Londra, care vor avea la bază acțiuni. Niță a spus că nu există o cotă prestabilită a acţiunilor care vor fi vândute pe Bursa de la Londra.

”Elementul de noutate este listarea la Londra. Este prima societate românească listată la Londra, sperăm ca şi alte societăţi româneşti să fie listate la Londra”, a mai declarat Niţă.

Compania Romgaz este implicată în explorările din Marea Neagră, zonă unde se estimează existenţa unui potenţial ridicat de hidrocarburi.

Goldman Sachs International şi Erste Group Bank AG sunt coordonatorii globali comuni, iar BCR şi SSIF Raiffeisen Capital & Investment sunt managerii locali ai ofertei publice Romgaz.

În urma ofertei, Ministerul Economiei va deţine cel puţin 70% din acţiunile societăţii, iar Fondul Proprietatea îşi va menţine cota de 15% din acţiuni.

Vlad Bârleanu