Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a atras, joi, 1 miliard de lei prin certificate de trezorerie scadente în luna iulie a acestui an, la o dobândă-record de 2% pe an, sub nivelul pe care statul ar fi fost dispus să-l accepte, de 2,04% pe an.
Obținerea unei dobânzi mai mici a fost posibilă în condițiile în care oferta băncilor a depășit cu mult suma împrumutată de MFP. Astfel, instituțiile de credit au fost dispuse să cumpere certificate de trezorerie în valoare de peste 3,5 milioane de lei, ceea ce a urcat și suma pe care statul a atras-o în final, dublul celei anunțate inițial, de 500 de milioane de lei.
Statul vrea să împrumute echivalentul a 1,09 miliarde de euro în luna ianuarie a acestui an, pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice. Mai exact, Ministerul Finanțelor Publice are de gând să atragă 4 miliarde de lei de la băncile interne, prin două emisiuni de certificate de trezorerie și prin cinci licitații cu titluri de stat. În plus, MFP are programată și o emisiune de titluri de stat denominate în euro, în valoare de 200 de milioane de euro.
Împrumuturile atrase prin cele cinci emisiuni de titluri de stat au scadențe între 3 și 15 ani, iar dobânzile maxime pe care statul le acceptă sunt între 4,75% și 5,85% pe an. În privința împrumutului în euro, acesta are o maturitate de cinci ani, iar dobânda țintită este de maximum 3,4% pe an.
”Valoarea nominală totală a emisiunii de obligațiuni de stat cu cupon, denominate în euro, poate fi majorată prin redeschideri ulterioare ale acesteia”, se arată în prospectul de emisiune publicat pe site-ul Ministerului pentru Buget.
Datoria pe care statul român a contractat-o în 2007, anul aderării României la UE, se ridica la 2.469 de lei pe cap de locuitor, sumă care a crescut de cinci ori până la sfârșitul lunii octombrie a acestui an, la 12.349 de lei pe cap de locuitor. Astfel, administrația publică (centrală și locală) datora băncilor, la finalul anului 2007, 53,2 miliarde de lei, sumă care a depășit 242 de miliarde de lei la sfârșitul lunii octombrie a acestui an.
Ca pondere în Produsul Intern Brut (PIB), datoria publică a crescut de la 12,8% din PIB în 2007, la 38,7% la sfârșitul lunii octombrie a acestui an.
Cosmina Croitoru