Oferta publică inițială a companiei Romgaz s-a finalizat cu succes, iar suma totală obţinută pentru 15% din acțiuni a fost de 1,734 miliarde de lei (390,9 milioane euro), a anunţat vineri Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie.
Intervalul de preţ al ofertei publice Romgaz a fost de 24-32 lei/acţiune.
Investitorii mici au cumpărat 20% din acţiuni, investitorii instituţionali români – 20%, o instituţie financiară internaţională a achiziţionat 13%, investitorii instituţionali străini în acţiuni – 11% din total, iar investitorii în certificate globale de depozit (GDR) – 36%.
În ceea ce priveşte investitorii instituţionali, 40% sunt din România, 27% din Marea Britanie, 16,5% în SUA, iar 5% din Polonia. Tranşa iniţială a micilor investitori a fost suplimentată cu 2,89 milioane acţiuni (5%), ajungând la 20% din oferta totală.
Gabriel Dumitraşcu, şeful Direcţiei Generale de Privatizare din Departamentul pentru Energie, a spus că cererea totală din partea investitorilor instituţionali a fost de 1,7 miliarde euro, oferta fiind suprasubscrisă de 5,4 ori pe tranşa lor. Dacă se ia în considerare și partea de retail, indicele a fost de 4,5 ori.
”A fost o acţiune de succes, cu un număr extrem de mare de subscrieri, la care nici consultanţii noştri nu se aşteptau”, a spus Niţă.
Tranzacţiile cu GDR-urile pe Bursa de la Londra sub simbolul „SNGR” şi tranzacţiile de acţiuni pe bursa de la Bucureşti, sub simbolul ”SNG” sunt planificate să înceapă la 12 noiembrie.
În urmare a ofertei, Ministerul Economiei va deţine aproximativ 70% din acţiunile Romgaz, iar un pachet de 14,9% aparţine Fondului Proprietatea.
Romgaz este cel mai mare producător de gaze naturale din România. Niţă a afirmat că Romgaz trebuie să fie ”un jucător în Marea Neagră” şi nu exclude posibilitatea ca producătorul de gaze să se implice şi în explorarea gazelor de şist on-shore.
SZ