-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 4:11
No menu items!

Statisticile morții în Siria

spot_img

Peste 200.000 de oameni au fost uciși în cei patru ani și jumătate de război civil, în Siria, arată un raport bazat pe mai multe studii de specialitate, realizat de New York Times.

Potrivit sursei citate, violențele neîntrerupte au obligat peste 4 milioane de sirieni să fugă din țară, alimentând astfel o criză a refugiaților în Orientul Mijlociu și în Europa. Siria a devenit atât de periculoasă încât o evidență concretă a cauzelor de deces este imposibil de realizat, dar mai multe organizații încearcă să redacteze câte un document referitor la numărul sirienilor care au încetat din viață de la debutul războiului civil și la cauzele acestor decese.

Cu fiecare zi care trece sunt tot mai puține locuri sigure în Siria”, a scris, într-un raport recent, Paulo Sergio Pinheiro, președinte al structurii Organizației Națiunilor Unite care investighează încălcările drepturilor omului în Siria. „Deciziile de zi cu zi – să mergi în vizită la un vecin ori să cumperi o pâine – au devenit decizii de viață și de moarte”, a adăugat acesta.

Cel puțin 28.277 de civili au murit împușcați ori au victime ale unor asasinate în masă

Mii de civili au fost victime ale unor asasinate în masă ori ale schimbului de focuri între forțele guvernamentale și insurgenți. Într-un caz documentat de Organizația Națiunilor Unite, peste 100 de persoane, între care cel puțin 49 de copii, au fost ucise la Homs, pe 25 mai 2012. Majoritatea au fost împușcate de la mică distanță.

Rapoartele ONU arată că grupurile înarmate ale opoziției siriene au executat și copii, dar lipsa accesului inspectorilor organizației în zonele controlate de Statul Islamic a împiedicat documentarea sistematică. „În locuri precum Raqqa și Deir Ezzor este aproape imposibil să verifici informațiile”, a declarat Bassam al-Ahmad, purtător de cuvânt al Centrului de Documentare privind Încălcarea Drepturilor Omului, din Siria.

grafic_NYT_morti

Cel puțin 27.006 de civili au fost uciși în atacuri cu mortiere, de artilerie și cu rachete

Atât forțele guvernamentale, cât și insurgenții au folosit „arme pentru care există garanții că provoacă daune civile”, a declarat Geoffrey Mock, un specialist al Amnesty International în Orientul Mijlociu. Copiii reprezintă aproximativ 20 la sută din aceste decese.

Conform Organizației Națiunilor Unite și altor organizații de monitorizare, guvernul sirian a folosit, în mod repetat, rachete si bombe nedirijate, și deci imprecise. La rândul lor, grupurile de insurgenți au folosit așa-numitele „tunuri iad” – dispozitive de artilerie dotate cu canistre de gaz exploziv, care produc pagube pe scară largă.

Ceea ce vedem în Siria reprezintă crime de război, comise de ambele părți „, a mai spus Geoffrey Mock.

Cel puțin 18.866 de civili au fost uciși în atacuri aeriene ale guvernului sirian

Avioanele de război și elicoptere siriene au lovit ținte civile, precum moschei, școli și piețe comerciale din zonele controlate de insurgenți, cu bombe baril – containere mari pline cu explozibili și proiectile – și alte arme. De când guvernul a pierdut controlul asupra țării, “forțele militare guvernamentale au început să utilizeze noi tactici în privința folosirii bombelor”, a declarat Bassam al-Ahmad, purtătorul de cuvânt al Centrului de Documentare privind Încălcarea Drepturilor Omului din Siria. Peste 25% din morți sunt copii.

grafic_NYT1

Cel puțin 8.871 de civili au fost uciși după ce au fost răpiți, deținuți și /sau torturați

Organizația Națiunilor Unite și alte organizații au documentat folosirea agresivă a torturii atât de către forțele guvernamentale, cât și de către opoziție. S-au înregistrat inclusiv cazuri în care copii ai celor văzuți ca fiind pro-guvern au fost asasinați.

În martie, au fost date publicității mii de fotografii ale unor deținuți despre care s-a spus că au murit în închisorile siriene. Fotografiile au fost scoase din Siria de către un fost fotograf militar sirian. Secretarul de stat John Kerry a declarat că fotografiile reprezintă dovezi ale torturii.

Cel puțin 984 de civili au fost uciși prin expunerea la substanțe chimice sau toxice

Guvernul sirian a fost acuzat că ar fi utilizat bombe-butoi, umplute cu clor. Un astfel de atac, comis în 2013, a ucis sute de oameni (unele estimări au arătat peste 1.500 de victime) în Ghouta, o suburbie din Damasc controlată de opoziție, în condițiile în care zona a fost lovită de mai multe rachete care conțin sarin, un agent care atacă centri nervoși, despre care se știe că se regăsește în stocurile militare siriene. Există, de asemenea rapoarte potrivit cărora Statul Islamic a folosit gaz de muștar în nordul Siriei.

REUTERS NEWS PICTURES SERVICE - PICTURES OF THE YEAR 2013

Cel puțin 654 de medici și asistenți au fost uciși în atacuri asupra spitalelor

Organizația Națiunilor Unite a acuzat guvernul sirian că a folosit atacurile asupra spitalelor ca pe o „armă de război”. Medicii pentru Drepturile Omului au raportat aproape 300 de atacuri asupra spitalelor, doar în luna iulie, cele mai multe dintre ele comise de forțele pro-Assad în zonele controlate de opoziție.

Cel puțin 565 de civili au murit de foame, deshidratare sau din cauza lipsei de asistenței medicale de bază

Numărul morților, raportat de Societatea Medicală Siriano-Americană în ianuarie anul acesta, nu este mare. Există însă estimări care variază de la 200.000 la peste 600.000 de oameni care se află sub asediu de peste un an și sunt expuși riscului de moarte prin înfometare sau din alte cauze care ar putea fi prevenite. Majoritatea celor aflați sub asediu sunt ținuți de guvernul sirian în zona Damasc, potrivit lui Valerie Szybala, autorul principal al raportului Societății Medicale Siriano-Americane și directorul executiv al organizației Institutul Siria.

Aproximativ 181 de civili au fost uciși în campania aeriană condusă de SUA împotriva Statului Islamic

Observatorul sirian pentru Drepturilor Omului a estimat, la jumătatea lunii august, că 181 de civili au fost uciși în campania de atacuri aeriene a Coaliției condusă de SUA împotriva Statului Islamic. Alte organizații au oferit cifre mai mari, dar toți spun că Statele Unite și aliații săi subestimează numărul de victime din rândul civililor. La polul opus, Comandamentul Central al Coaliției condusă de SUA a confirmat moartea a doar doi civili de la începutul campaniei.

graficNYT2R.D.

foto: Reuters