Femeile au reprezentat aproape toate pierderile de locuri de muncă din Italia în decembrie, când rata șomajului din țară a crescut la 9,0% de la o revizuire descendentă de 8,8% în noiembrie, a declarat luni biroul național de statistici ISTAT, citat de Reuters.
ISTAT a declarat că s-au pierdut aproximativ 101.000 de locuri de muncă în ultima lună a anului 2020, dintre care 99.000 din locurile de muncă au scăzut în rândul femeilor. Pe parcursul întregului an, 312.000 de femei și-au pierdut locul de muncă, comparativ cu 132.000 de bărbați.
Economiștii spun că femeile din Italia tind să aibă locuri de muncă mai puțin sigure în zonele care au fost deosebit de afectate de pandemia coronavirusului – în special turismul și restaurantele.
„Houston avem o problema. Angajarea femeilor se prăbușește”, a declarat sindicatul CGIL într-un Tweet, solicitând intervenția urgentă a guvernului.
ISTAT a spus că, începând din februarie 2020, când coronavirusul a început să bată Italia, rata ocupării a scăzut cu 0,9 puncte procentuale, fiind înmulțite 426.000 de locuri de muncă.
Italia a fost prima țară occidentală care a fost lovită de virus, focarul fiind controlat doar datorită blocării naționale de câteva luni. După o pauză de vară, infecțiile au crescut din nou în octombrie, forțând noi restricții guvernamentale care au lovit încă o dată afacerile.
Rata oficială a șomajului a scăzut în momentul închiderii inițiale, deoarece oamenii au încetat să mai caute de lucru, atingând un nivel minim de 7,4% în aprilie. A crescut rapid odată cu închiderea blocajului, pe măsură ce italienii au revenit pe piața muncii. Numai persoanele care caută în mod activ un loc de muncă contează pentru rata șomajului.
ISTAT a spus că, în ultimele 12 luni, numărul persoanelor în căutarea unui loc de muncă a scăzut cu 222.000, sau cu 8,9%.
În decembrie, rata șomajului în rândul tinerilor, măsurând persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă între 15 și 24 de ani, a crescut până la 29,7% față de 29,4% în luna precedentă. Rata globală a ocupării forței de muncă a Italiei, una dintre cele mai scăzute din zona euro, a scăzut la 58,0% de la 58,2%.
Într-un efort de a proteja locurile de muncă în timpul pandemiei, guvernul a introdus anul trecut o interdicție de concediere a personalului pentru companii și a pompat miliarde de euro în schemele de ajutor.
Interdicția urmează să se încheie pe 31 martie, iar sindicatele au avertizat că, fără intervenții suplimentare, rata șomajului ar putea crește.
Sursa: Reuters
Sursa foto: Euronews