4.6 C
București
marți, 5 noiembrie 2024 - 7:35
No menu items!

STATISTICĂ ALARMANTĂ: 20 de copii mor zilnic de cancer în Uniunea Europeană

spot_img

Cancerul la copii şi adolescenţi este rar comparativ cu cel al adulţilor, însă reprezintă prima cauza de mortalitate la copiii de peste un an, în Uniunea Europeană. 35.000 de cazuri noi de cancer la copii apar în fiecare an în Europa, iar 6.000 de copii şi adolescenți mor în fiecare an din cauza diferitelor tipuri de cancere, ceea ce înseamnă 20 de copii în fiecare zi.

În România, numărul copiilor care fac o astfel de boală este de aproximativ 500 pe an. În timp ce media europeană a micuţilor care supravieţuiesc bolii este de 80%, în România este de doar 50%.

The European Society for Pediatric Oncology a lansat sâmbătă, 26 septembrie, la Viena, în cadrul European Cancer Congress 2015, un plan pentru a creşte şansele de supravituire şi pentru a îmbunătăţi vieţilor celor care se vindecă (riscul revenirii bolii fiind foarte mare), care are și susținerea Comisiei Europene și a Parlamentului European.

Unul dintre scopurile principale: să ofere pentru toţi copiii bolnavi de cancer din Europa acces la îngrijire standarizată (atât în ceea ce priveşte diagnosticul, cât şi în ceea ce privește tratamentul) şi la cercetări clinice.

„Ne propunem că în următorii zece ani să îmbunătățim rata de supravieţuire şi calitatea vieţii acestor copii. Este o problemă serioasă pentru pacienţi, familii, sisteme de sănătate, iar inegalităţile între ţările UE sunt majore. Printre acestea se numără accesul scăzut la noi medicamente, lipsa finanţărilor şi faptul că oncologia pediatrică a fost izolată”, a spus profesor Gilles Vassal, preşedintele Societăţii Europene pentru Oncologie Pediatrică (The European Society for Pediatric Oncology). Grupuri de suport ale pacienților, piața farmaceutică și societățile de profil ale medicilor din 31 de țări europene (inclusiv din România) si-au asumat să se implice.

Finanțări pentru studii care să ofere terapii personalizate

Un alt obiectiv important este identificarea cauzelor care generează cancerele la copii. „Cancerele la adulți apar în timp, de regulă după expunerea la fum de țigară, consumul abuziv de alcool și o dietă nesănătoasă. Bolile maligne ale copiilor apar devreme, după o perioadă de timp scurtă. Asta sugerează faptul că sunt evenimente mai puține și mai puternice care le fac să progreseze. Comparativ cu cancerele adulților, la copii se descoperă puține defecte genetice. Trebuie să putem folosi tehnologia modernă pentru a descoperi mecanismele care fac posibile aceste cancere și să oferim tratamente mai bune, personalizate”, își propun inițiatorii acestui plan.

În Europa există aproximativ 300.000 de supravieţuitori ai unor cancere apărute în copilărie, iar până în 2020 cifra va ajunge la 500.000, estimează medicii.

În România sunt aproximativ 5.000 de supravieţuitori ai unor tipuri de cancere din copilărie. Planul pentru copiii și adolescenții cu diverse forme de cancer va fi lansat și la Parlamentul European luna viitoare.

Geta Roman