16.5 C
București
sâmbătă, 2 noiembrie 2024 - 14:26
No menu items!

Statistică: România, departe de ”Grânarul Europei”. Cel mai slab randament din UE în 2012

spot_img

Statistică: România, departe de ”Grânarul Europei”. Cel mai slab randament din UE în 2012

România a obținut, anul trecut, cel mai slab randament din Uniunea Europeană (UE) la producția de grâu și la jumătate din media blocului comunitar, arată datele Institutului Național de Statistică (INS). Randamente dintre cele mai slabe s-au înregistrat și la porumb, floarea soarelui și cartofi.

Producția de sfeclă de zahăr este singura care a înregistrat o creștere anul trecut, față de 2011, în condițiile în care toate celelalte culturi au fost pe minus. În plus, producţia de porumb şi grâu a României a scăzut atât de mult în 2012, încât randamentul a fost cel mai redus din UE şi departe de media înregistrată la nivelul UE, deşi suprafeţele cultivate au fost printre cele mai mari.

Scăderea cea mai semnificativă, în 2012, a fost la cerealele pentru boabe, unde producția a fost cu peste 8 milioane de tone mai mică decât în anul anterior. Asta în condițiile în care suprafața cultivată a crescut cu peste 190.000 de hectare. Urmează porumbul pentru boabe, unde producția a fost cu 5,8 milioane de tone mai mică decât în 2011, deși suprafața cultivată a crescut și aici cu 140.000 de hectare.

Cartofii au înregistrat și ei o scădere semnificativă a producției, de 1,6 milioane de tone față de 2011, iar suprafața cultivată a scăzut și ea cu 20.000 de hectare. Sfecla de zahăr este singura cultură care a fost pe plus anul trecut, respectiv cu aproape 80.000 de tone peste cantitatea din anul anterior, pe o suprafață mai mare cu 9.000 de hectare.

În 2012, și producția de struguri a scăzut cu peste 17%, în special din cauza scăderii randamentului la hectar. Producția de fructe din livezi a scăzut cu aproape 18% față de anul precedent.

Anul trecut, România s-a plasat pe locul cinci în rândul statelor membre, atât la suprafața cultivată, cât și la producția obținută la grâu comun, și pe ultimul loc din punct de vedere al randamentului.

Floarea soarelui se numără printre culturile cu tradiție în România. Din punct de vedere al suprafeței cultivate cu foarea soarelui, în 2012, România s-a situat pe primul loc în rândul statelor membre”, notează INS. Cu toate aceste, producția realizată, anul trecut, a clasat România pe locul doi după Franța, ca urmare a randamentului mai mic cu 18% față de randamentul mediu al UE.

În prezent, domeniul agricol din România este puternic fragmentat. 1,1 milioane de proprietari dețin 9,65 milioane de hectare de teren arabil, în jur de 900.000 de fermieri deținând circa doua milioane de hectare și având proprietăți mici. Majoritatea sunt lucrate cu metode depășite, în mod ineficient. Pentru dezvoltarea din domeniul rural și al transporturilor, UE a pus la dispoziția României fonduri structurale de 31 de miliarde euro, din 2007 până în 2013, dar gradul de absorbție este foarte redus.

Cosmina Croitoru