Producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat a scăzut, în perioada ianuarie-februarie 2013, cu 7,5% față de primele două luni ale anului trecut, arată datele Institutului Național de Statistică (INS).
Potrivit INS, producția industrială, în ansamblu, a crescut cu 4,6% în perioada amintită, fiind susținută de industria extractivă – care a crescut cu 6,4% – și de cea prelucrătoare, care a înregistrat un avans de 5,7%.
Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creșteri în industria bunurilor de folosință îndelungată (+11,8%), în industria bunurilor de capital (+10,9%), în industria bunurilor intermediare (+2,5%) și în industria bunurilor de uz curent (+2,3%). Industria energetică, pe de altă parte, a scăzut cu 5,3%.
În luna februarie, producția industrială a crescut cu 1% față de ianuarie, datorită creșterii industriei prelucrătoare, cu aproape 2%. Față de februarie 2012, indicatorul a crescut cu 5,4%, ca urmare a creșterii industriei prelucrătoare cu 7,1%, dar și a industriei extractive, cu 7 procente.
În cadrul industriei prelucrătoare, în februarie 2013, cele mai bune performanțe anuale le-au avut fabricarea echipamentelor electrice, a produselor farmaceutice de bază și a produselor textile.
În cadrul eceleiași industrii, cele mai slabe performanțe anuale s-au înregistrat la fabricarea produselor din tutun, unde producția a scăzut cu 10% față de februarie 2012.
Recent, INS a publicat date revizuite privind evoluția economiei în 2012, care a crescut cu 0,7%, față de estimarea anterioară de 0,3%. Revizuirea a avut la bază schimbarea anului de raportare statistică și informații suplimentare cu privire la aveoluția producției industriale, care ar fi scăzut cu 0,3% față de 0,6% în varianta inițială, majorând astfel contribuția la creșterea PIB.
Cosmina Croitoru