3.1 C
București
luni, 25 noiembrie 2024 - 7:02
No menu items!

Statele de pe traseul Nabucco vor prelungi derogările pentru rezervarea capacităților de transport

spot_img

 Statele de pe traseul Nabucco vor prelungi derogările pentru rezervarea capacităților de transport

Autoritățile naționale de reglementare din Austria, Ungaria, România și Bulgaria au confirmat printr-un proiect de decizie prelungirea actualei derogări acordate Nabucco de la prevederile legislației europene, privind alocarea a 50% din capacitatea de transport către terțe părți, potrivit unui comunicat al companiei de proiect.

Actuala legislație europeană impune acordarea unui acces de 100% pentru companiile care nu sunt direct implicate în proiect, iar derogările pot fi acordate numai în cazul unor proiecte transfrontaliere majore.

Prelungirea este în conformitate cu  estimările privind calendarul de livrări al gazelor din zăcământul Șah Deniz, din Azerbaidjan.

Cele patru autorități naționale de reglementare au confirmat, de asemenea, sprijinul pentru cadrul legal și de reglementare al  Nabucco, format din Acordul Interguvernamental Nabucco, Acordurile de Sprijin al Deciziei și Derogările.

Nabucco Gas Pipeline International GmbH a anunţat, la începutul acestei luni, lansarea procedurii ”Open Season”, pentru rezervarea capacității gazoductului Nabucco.

Prima fază a procedurii ”Open Season” le oferă potenţialilor transportatori posibilitatea de a-şi exprima interesul în rezervarea capacităţii conductei şi de a cere acces la documentele procedurii. Ulterior, aceștia vor putea depune oferte neangajante de rezervare de capacitate.

Gazoductul Nabucco a fost gândit drept variantă pentru diversificarea surselor de gaz pentru Europa, prin contracte cu producătorii din bazinul Mării Caspice.

Conducta Nabucco va face conexiunea cu Trans Anatolian Pipline (TANAP), la graniţa turco-bulgară, tranzitând Bulgaria, România şi Ungaria, până la Terminalul central-european de gaze de la Baumgarten, Austria. Prin Baumgarten, gazele furnizate prin Nabucco pot fi transportate către peste 500 de milioane de clienţi din toată Europa.

Secțiunea din România ar urma să aibă 469 km. Termenul actual de finalizare este cel mai devreme în 2017, după amânări și reproiectări succesive.

Autorizațiile de mediu au fost deja acordate în Ungaria și sunt în fazele finale de obținere în România și în Bulgaria.

În prezent, acționarii consorțiului sunt grupul austriac OMV – 33,33%, grupul bulgar BEH, Botas din Turcia, Mol din Ungaria și Transgaz din România – fiecare cu 16,67%.

În aprilie, OMV a cumpărat un pachet de acțiuni de 16,67% de la compania germană RWE.

Vlad Bârleanu