4.8 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 19:00
No menu items!

Starea unui copil internat la “Marie Curie” s-a înrăutățit. Ministrul sănătății anunță controale în toată țara

spot_img

Unul dintre ultimii doi copii internați la Spitalul „Marie Curie” cu sindrom hemolitic uremic ar putea suferi de o afectare neurologică în cadrul bolii. Anunțul a fost făcut, sâmbătă, de medicul Mihaela Bălgrădean, șeful Secției de nefrologie a unității medicale.

A venit într-o stare gravă spre foarte gravă. În sensul în care avea niște semne clinice care ne-au determinat încă de la examenul inițial să ne gândim că e vorba de această formă de boală. Diagnosticul s-a confirmat foarte repede, în cursul serii. La momentul respectiv am spus că este vorba de un sindrom hemolitic uremic, care nu avea semne foarte severe de insuficiență renală acută, dar și am atenționat asupra acestui lucru – era și este o formă extrem de hemoragică de boală. În sensul că emitea scaune cu sânge digerat, amestecate cu scaune cu sânge proaspăt. Lucrurile acestea au continuat în cursul după amiezii, motiv care ne-a determinat ca spre seară să montăm un cateter peritoneal și să pornim dializa peritoneală. Evoluția scaunelor diareice s-a oprit, însă copilul a început să prezinte progresiv o agitație motorie extremă, ceea ce pe noi ne face să ne gândim la o afectare neurologică în cadrul bolii„, a spus dr. Bălgrădean.

Ea a menționat că această agitație motorie a fost însoțită și de manifestări motorii care pot fi echivalate convulsiilor.

„Deci suntem în fața unui sindrom hemolitic uremic, cu complicații neurologice la debut, situație care este în 90% din cazuri nefavorabilă. Este un lucru cunoscut, pentru că acest lanț fiziopatologic care explică afectarea neurologică este determinat de sângerările vasculare care se produc la nivelul sistemului nervos central. Copilului i s-a efectuat un examen computer tomograf, s-au depistat leziuni care pot fi asimilate cu aceste manifestări, dar fiind vorba de microleziuni hemoragice, acestea nu pot fi depistate decât prin manifestări clinice”, a mai precizat ea.

Dr. Mihaela Bălgrădean a adăugat că în momentul de față copilul este internat la secția Terapie Intensivă, dar că este posibil ca la un moment dat să necesite ventilație și respirație asistată. Ea a mai precizat că în acest caz tipul de enterotoxină hemoragică Escherichia coli a fost depistat și la testul rapid și la culturile efectuate la Institutul Cantacuzino. Pe de altă parte, Mihaela Bălgrădean a spus că și în cazul unui alt copil, venit pe 24 februarie în lotul celor trei de la Pitești, respectiv Fetești, s-a decis începerea tratamentului de tip dializă, având în vedere prezența diareei hemoragice. Ea a menționat însă că starea acestui copil este „mulțumitoare spre bună”.

Mihaela Bălgrădean a declarat că, în acest moment, la Spitalul „Marie Curie” sunt internați șase copii, iar doi dintre ei ar putea fi externați la începutul săptămânii viitoare. Ea a atras atenția asupra faptului că ne confruntăm cu o „situație generală de alertă maximă” în ceea ce privește condițiile de igienă personală și alimentară și a reiterat importanța modului de preparare a hranei, în condițiile în care toxina se găsește în principal în produse alimentare.

Ministrul sănătății: Măsuri de igienă cu caracter preventiv vor fi comunicate în școli

Ministrul sănătății, Patriciu Achimaș Cadariu, a anunțat că instituția pe care o conduce, împreună cu Ministerul Educației, vor pregăti un set de măsuri care vor fi comunicate în școli, în vederea respectării normelor de igienă, decizie luată în contextul cazurilor de sindrom hemolitic-uremic apărute la mai mulți copii.

„L-am contactat pe domnul ministru Curaj și specialiștii noștri împreună cu ai lor pregătesc un set de măsuri care va fi comunicat prin inspectorate și în școli. Măsuri de igienă, de respectare a normelor vizând copiii, modul în care să se desfășoare activitatea. Sunt lucruri care sunt normale, dar pe care trebuie să le repetăm de fiecare dată când se impune și mai ales în această situație, pentru a face apel la responsabilitate și din partea părinților și a educatorilor și a medicilor. Nu e vorba de activități medicale, ci despre măsurile care trebuie urmate și sfaturile pe care le dăm părinților și copiilor. În școală – în această situație – având în vedere că am trecut prin aceste zile în care s-au și afirmat lucruri care nu corespund realității. Tocmai de aceea elaborăm acest set de măsuri pe care îl recomandăm tuturor”, a spus ministrul, prezent, sâmbătă, la Spitalul „Marie Curie”.

Ministrul sănătății a făcut un apel la responsabilitate și din partea cadrelor medicale, astfel încât cazurile de diaree severă cu complicații să fie transferate către centrele specializate, așa cum este și Spitalul „Marie Curie” din Capitală. „Nu critic în niciun fel enormul efort susținut al colegilor noștri, pentru care le mulțumesc. Nu am criticat în niciun fel modalitatea de recepție a cazurilor, de tratare a lor, dar atunci când se impune ele trebuie transferate către centrele superioare, așa cum se întâmplă în orice țară din această lume”, a precizat ministrul.

În contexul în care vineri au fost date publicității concluzii preliminare ale Corpului de control al premierului, în legătură cu situația copiilor cu afecțiuni grave, transferați la Spitalul „Marie Curie”, ministrul a precizat că a făcut deja precizări legate de modul în care anumite probleme de management „nu au funcționat”. „Am făcut afirmații și le susțin în continuare”, a adăugat el.

Pe de altă parte, a spus ministrul, Corpul de control al premierului și Corpul de control al ministrului sănătății desfășoară activități de verificare și în ce privește situația copilului adus, miercuri, de la Mioveni la Spitalul „Marie Curie”, în acest caz confirmându-se suspiciunea de sindrom hemolitic-uremic. Ministrul a mai precizat că, în ultimele 24 de ore, au mai fost raportate 12 cazuri de boală diareică acută, dar nu de sindrom hemolitc uremic. El a reiterat apelul la responsabilitate și în cazul părinților subliniind importanța respectării normelor de igienă și de prepare a mâncării.

În plus, ministrul a afirmat că se vor înteți controalele în toate spitalele din țară.

R.D.