Guvernul adoptă în ședința de astăzi un proiect de lege care conține măsurile care ar urma să intre în vigoare după 15 mai, odată cu instituirea stării de alertă. Proiectul de lege va fi trimis spre adoptare Parlamentului, unde se pot aduce modificări. Mai mult, Avocatul Poporului a constestat deja starea de alertă la Curtea Constituțională, care va lua o decizie joia aceasta.
Ludovic Orban a anunțat, la începutul ședinței de Guvern, că va cere Parlamentului să dezbată proiectul de lege în procedură de urgență. „Pe data de 15 mai se va încheia starea de urgență. Noi trebuie să avem garanția ca vom avea la dispoiziție instrumentele necesare pentru a continua activitatea pe care am desfășurat-o în ultimele trei luni”, a spus Orban.
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a spus că scopul legii este „protejarea sănătății cetățenilor”. Premierul i-a cerut ministrului de Interne, Marcel Vela, să fie pregătit cu orice modificare va fi necesară la acest proiect de lege, în condițiile în care CCR dezbate joi, 15 mai, contestația făcută de Avocatul Poporului, Renate Weber, la starea de urgență.
Ministrul de Interne, Marcel Vela, a scris, duminică, pe Facebook, că, după publicarea măsurilor propuse pentru prima etapă de relaxare din timpul stării de alertă, a primit numeroase opinii, astfel că va include în măsuri și aceste propuneri și observații. De asemenea, Ministerul de Interne a publicat unele dintre măsurile de relaxare propuse, cum ar fi deplasarea în afara localității și numărul persoanelor care pot participa la slujbele de înmormântare, sau la botez și cununii.
Măsurile de relaxare au fost publicate sâmbătă, pe pagina Institutului Național de Sănătate Publică. Documentul este structurat pe mai multe capitole, în funcție de activitatea domeniului care urmează să fie redeschis după 15 mai: activitatea din saloanele de înfrumusețare, din cabinetele stomatologice, din unitățile sanitare non-COVID, din școli, birouri, hoteluri și transport public.