4.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 17:38
No menu items!

Stare de război aproape de granița României, din cauza unui avion românesc

spot_img

Liderul separatist transnistrean Evgheni Şevciuk a ordonat amplasarea unităţilor de apărare antiaeriană în stare de luptă, a informat serviciul de presă al Ministerului Apărării transnistrean, potrivit agenţiei tiraspolene de presă novostipmr.com, citate de Radio Chişinău, informează gandul.info.

„Ca urmare a încălcărilor continue ale spaţiului aerian al Republicii Moldoveneşti Nistrene (RMN) de către un aparat de zbor al unui stat străin şi în scopul opririi zborurilor neautorizate, unităţile antiaeriene ale RMN au fost plasate în stare completă de luptă şi pe poziţii de tragere pentru consolidarea măsurilor şi mijloacelor de apărare”, precizează în comunicat.

Tiraspolul afirmă că a decis să adopte acestă măsură după ce în perioada 4-27 aprilie în spaţiul aerian al Transnistriei a efectuat mai multe zboruri neautorizate un avion de tip Diamond DA-42 Twin Star, înmatriculat în România.

Autorităţile de la Chişinău  au afirmat însă că avionul în cauză este unul civil  care a zburat deasupra regiunii pentru a actualiza baza de date cartografice şi cadastrale. De  altfel, delegaţia Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control (CUC), organism tripartit de menţinere a păcii în zona de securitate de la Nistru, şi-a exprimat anterior, într-un comunicat de presă, „profunda îngrijorare cu privire la denaturarea intenţionată şi interpretarea eronată” în legătură cu aceste zboruri. ”Partea moldovenească a notificat oficial Comisia Unificată de Control în cadrul şedinţei din 11 februarie 2016 privind planificarea acţiunilor civile în scopul de a crea o bază de date cartografică şi cadastrală publică cu utilizarea aeronavelor civile în perioada martie – mai curent. Totodată, CUC a prezentat specificaţii tehnice a avioanelor civile, ţării de înmatriculare a aeronavelor, CV-urile piloţilor, diagrama şi numărul zborurilor”, se spune în comunicatul autorităţilor de la Chişinău.

Delegaţia moldovenească la CUC spune că astfel de acţiuni au mai avut loc şi în 2007 şi 2015.

Reprezentanţii Agenţiei Relaţii Funciare şi Cadastru de la Chişinău au precizat că în actualizarea bazei de date cartografice şi cadastrale este folosit  un avion din România, întrucât Republica Moldova nu dispune de tehnica necesară. 

Agenţia de presă trasnistiană a anunţat din 20 aprilie despre un presupus avion aparţinând României care ar fi intrat în spaţiul aerian al regiunii separatiste pentru catografiere. Organul oficial de presă al regimului separatist a citat chiar aşa-zisul Minister de Externe de la Tiraspol care ar fi  trimis o scrisoare ambasadorului român la Chişinău, în legătură cu presupuse fapte de încălcare a spaţiului aerian al Transnistriei de către un aparat de zbor aparţinând României şi că ulterior, Tiraspolul ar fi informat şi Moscova în legătură cu această situaţie.

Totodată copreşedintele transinistrian al CUC, Oleg Beliakov a decalrat într-o reuniune oficială a organizaţiei de control că zborurile incriminate au fost făcute la iniţiativa Chişinăului. Avionul românesc a decolat din Iaşi şi în cursul acestor zboruri a fost realizată o fotografiere aeriană a teritoriului transnistrean, inclusiv a obiectivelor militare, a mai sfirmat vicepreşedintele CUC. ”Avionul a zburat la o altitudine suficient de joasă deasupra oraşelor Râbniţa, Dubăsari, Grigoriopol şi raionul Slobozia. Putem presupune că fotografierea aeriană, care a avut loc în zona de securitate, a avut un dublu scop: atât civil, cât şi militar”, a mai adăugat Beliakov.

În urma acestor constatări Tiraspolul a cerut convocarea unei reuniuni de urgenţă a CUC, pentru a face un schimb de informaţii între părţi  a mai afirmat vicepreşedinte CUC.  Cu toate acestea, partea transnitriană consideră că  ” Moldova a continuat în mod unilateral să efectueze zboruri neautorizate în spaţiul aerian al zonei de securitate, inclusiv deasupra Transnistriei”, sune Radio Chişinău care citează Interfax.

Ministerul român al Afacerilor Externe a precizat, într-un comunicat de presă, că aeronava companiei private din România, care a efectuat zboruri pe teritoriul Republicii Moldova, a câştigat o licitaţie internaţională pentru a realiza modelul digital al reliefului țării vecine.

În legătură cu situaţia survolării teritoriului Republicii Moldova de către aeronave româneşti, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări: MAE confirmă că Ambasada României în Republica Moldova a primit în data de 20 aprilie 2016 o scrisoare din partea negociatorului regiunii transnistrene în formatul „5+2”, referitoare la „deplasarea unui aparat de zbor românesc în Zona de Securitate din Republica Moldova!, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe. Autorităţile române, prin Ambasada de la Chişinău, menţin un contact permanent cu Guvernul Republicii Moldova pe acest subiect. Biroul de Reintegrare de la Chişinău a transmis din timp toate informaţiile relevante referitoare la aceste activităţi de cartografiere către Comisia Unificată de Control, organism care are atribuţii în a observa şi gestiona situaţia din Zona de Securitate din Republica Moldova

Ministerul Afacerilor Externe

Activităţile de cartografiere a teritoriului în Republica Moldova se desfăşoară în cadrul unui proiect de sprijin tehnic, administrat de către Agenţia Relaţii Funciare şi Cadastru a Republicii Moldova.

Participanţii la procesul de negociere “5+2” sunt Republica Moldova, Ucraina, Federaţia Rusă, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), Tiraspol (regiunea transnistreană), la care se adaugă Uniunea Europeană şi SUA (în calitate de observatori).

Autorităţile de la Tiraspol au plasat apărarea antiaeriană în poziţie de luptă şi e pregătită de tragere, după ce un presupus avion românesc ar survola de mai bine de trei săptămâni teritoriul separatist din Republica Moldova, relatează agenţia Novosti din Transnistria, care prezintă şi o harta cu traseul pe care l-ar fi urmat aeronava. În plus, autorităţile de la Tiraspol au susţinut că, în timpul zborului, au fost fotografiate inclusiv obiective militare.

 

Emanuel Stan