Guvernul a instituit starea de alertă în România începând cu 15 mai, după un artificiu legislativ menit să evite un posibil vid normativ, cauzat de elaborarea prea târzie de către Guvern a proiectului de lege privind starea de alertă, adoptat, miercuri seara, de Parlament, ce trebuia promulgat de președintele Klaus Iohannis.
Ministerul de Interne a anunțat, joi seara, instituirea stării de alertă prin Hotărâre de Guvern, la propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, al cărei șef tocmai a devenit prim-ministrul
Regulile pe care toți românii trebuie să le respecte după 15 mai au fost prezentate de Raed Arafat:
- Începând cu 15 mai, în spațiile comerciale, transport în comun, spații închise, se instituie obligativitatea purtării măștii, astfel încât gura și nasul să fie acoperite
- Decalarea programului de lucru pentru firmele cu cel puțin 50 de angajați. Începerea și terminarea programului de lucru să se deruleze la o diferență de o oră, timp de trei ore, în tranșe de cel puțin 20% din personal.
- Instituțiile care lucrează cu publicul iau măsuri pentru organizarea activității: suprafață de minimum 4 metri pătrați pentru fiecare persoană, să nu permită accesul persoanelor cu temperatura de peste 37,3 grade și să asigure dezinfectarea.
- Este suspendată activitatea restaurantelor, motelurilor, pensiunilor, cât și a teraselor.
- Este suspendată comecializarea produselor în spații mai mari de 15.000 de metri pătrați, cu mai multe magazine. Sunt exceptate: vânzarea alimentelor, produselor alimentare, optică medicală, curățătorie și activitatea celor care au acces din exterior.
- Rămân suspendate zborurile spre Austria, Italia, Franța, Germania, Maria Britanie, Spania, SUA, Turcia, Iran și dinspre aceste țări. Sunt exceptate zboruri de transport, de intervenție, umanitare.
- Se suspendă transportul rutier internațional de persoane pentru toate cursele spre Italia, Franța, Germania, Spania, Turcia până în 1 iunie. Sunt excepții.
- Se reia activitatea cabinetelor stomatologice, pentru urgențe care nu pot fi amânate.
- Se reia activitatea în ambulatorii, consultațiile se fac doar cu programare prelabilă
- Se instituie carantinarea sau izolarea la domiciliu, pentru toate persoanele care vin din străinătate. Pentru cei care nu au această posibilitate se poate opta pentru carantină instituționalizată, suportând costurile carantinei.
- Din 15 mai este permisă circulația persoanelor, cu evitarea grupurilor mai mari de trei persoane care nu sunt membri ai aceleaiși familii, fără să mai fie nevoie de o declarație.
- Se deschid parcurile, cu excepția locurilor de joacă.
- Rămâne interdicția deplasării în afara localității, sunt excepțiii: activități agricole, în scop profesional, îngrijirea unei alte proprietăți, tratament, îngrijire copii/ rude, asistența persoanelor vârstnice, decesul unui membru de familie.
- Cursurile rămân suspendate în școli, după 2 iunie e posibilă pregătirea pentru elevii din clase terminale