Stațiunea Rânca este situată la altitudinea de 1600 metri, în Munții Parâng, fiind în plină dezvoltare, pârtiile de schi fiind amplasate pe Muntele Cornesu, având diferite grade de dificultate.
Stațiunea este localizată pe cel mai înalt drum din România, drumul național DN67C, cunoscut sub numele de Transalpina.
Situată în județul Gorj, pe raza orașului Novaci și a localității Baia de Fier, la poalele Munților Novaciului din masivul muntos Parâng, stațiunea oferă turiștilor oportunitatea de a practica o gamă largă de sporturi de iarnă, informează turismland.ro.
Datorită altitudinii ridicate, clima este de tip montan, beneficiind de prezența zăpezii din luna decembrie până în lunile aprilie-mai. Zăpada abundentă de pe parcursul anului,precum și frumusețile naturale ale locului au făcut din această stațiune un important punct de reper al turismului regional.
Stațiunea Rânca dispune de cinci pârtii de ski: patru pe Muntele Cornesu (pârtiile M1, M2, M3, M4) și una pe Muntele Păpușa (pârtia Rânca 1).
Pârtiile amenajate pe Muntele Cornesu dispun de teleski, Pârtia 1 fiind dotată și cu nocturnă, iar pârtia de pe Muntele Păpușa este dotată cu telescaun. Există în apropierea pârtiilor numeroase centre de închiriere, de unde turiștii își pot lua echipamentele sportive necesare.
Pârtia de ski Rânca 1 este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Transalpina, obiectiv pe care nu ar trebui să-l ratați dacă vă aflați în apropiere.
Priveliștea, absolut magnifică, zăpada multă și aerul de munte reprezintă o atracție pentru schiori, care în fiecare week-end iau cu asalt localitatea gorjeană.
Pârtia de pe Muntele Păpușa are un grad de dificultate mediu, având o înclinație a pantei de 23%. Lungimea acestei pârtii este de 670 metri, iar lățimea maximă atinge 45 metri. Există deja un proiect de dezvoltare a acestui domeniu schiabil, unde se dorește amenajarea unei noi pârtii în zona telescaunului, care va fi dotată cu tunuri de zăpadă artificială și mașini de bătut zăpada.
C.A.