SRI vrea să se constituie parte civilă în dosarul firmei pe care a monitorizat-o ani de zile – Hexi Pharma – companie care a avut sediu chiar într-un imobil ce a aparținut SRI.
„Serviciul Român de Informații s-a constituit ca parte civilă în dosarul Hexi Pharma SRL pentru suma de 12.600 lei, TVA inclus, reprezentând contravaloarea contractului subsecvent nr.90/3 din 26.01.2016, reziliat la data de 03.02.2016 de către Unitatea Militară 0502 București. În ceea ce privește Spitalul Agrippa Ionescu, acesta a restituit către Hexi Pharma produsele achiziționate, drept pentru care respectiva societate a stornat facturile prin care se efectuase plata. La data de 11.08.2016, Hexi Pharma Co SRL a transmis confirmarea debitului de 12.314,16 lei față de unitatea noastră. În consecință, unitatea noastră spitalicească deține o creanță certă, lichidă și exigibilă, fașă de care Hexi Pharma Co SRL și-a manifestat disponibilitatea de a o plăti”, se arată într-un comunicat de presă al SRI.
Potrivit Comisiei de control al activității SRI, serviciul secret a transmis, între 2011-2016, preşedinţilor României, prim-miniştrilor, preşedinţilor Parlamentului, miniştrilor Sănătăţii, 115 documente vizând infecţiile intraspitaliceşti, însă doar 4 informări privind Hexi Pharma. Acestea au ajuns la autorităţi locale din Cluj şi Vâlcea şi Ministerul Sănătăţii, potrivit Comisiei SRI. Se pare că informaţiile nu au ajuns însă şi la spitalul şi Direcţia Medicală ale SRI, pentru că acestea şi-au cumpărat 10% din dezinfectanţi chiar de la Hexi Pharma. SRI a trimis în total 22 de documente organelor de aplicare a legii, care vizau elemente posibil infracţionale în legătură cu infecţiile şi licitaţiile din spitale.
Diana Tache
Andi Topală