6.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 21:54
No menu items!

SRI: Români convertiți la Islam, implicați în activități teroriste prin Social Media

spot_img

Teroriștii din Statul Islamic folosesc preponderent Twitter, Facebook, WhatsApp, forumurile și Youtube

terror

În spațiul virtual românesc sunt implicați în activități de natură teroristă și cetățeni români convertiți la Islam, iar musulmanii moderați din România sunt vulnerabili la astfel de acțiuni, a declarat vineri Veronica Mihalache, conferențiar la Academia Națională de Informații ”Mihai Viteazu”.

Aceasta a vorbit în numele Serviciului Român de Informații, la o conferință pe tema acțiunilor grupărilor teroriste prin intermediul rețelelor virtuale de tip Social Media, organizată de Școala Națională de Studii Politice și Administrative și euro-deputata PPE Ramona Mănescu.

Declarațiile reprezentantei SRI sunt relevante în contextul în care instituția comunică rar pe tema relației dintre organizația teroristă Statul Islamic și teritoriul României, majoritatea referirilor fiind, până în prezent, la tentative de tranzitare a României sau la foști rezidenți, care nu sunt cetățeni și care s-au alăturat organizației.

Participanții au folosit termenul Daesh, care provine din acronimul arab al denumirii Statul Islamic din Irak și Levant, cu scopul de a evita ideea că organizația teroristă se poate constitui într-un ”stat”, conform normelor de drept internațional.

Principalele declarații al Veronicăi Mihalache:

  • Prin diversitatea mijloacelor de transmitere și conectarea în timp real, Internetul este cea mai atractivă platformă de propagandă, radicalizare și comunicare operațională între teroriști, la care se adaugă noi valențe activităților de finanțare și recrutare.
  • Forme de manifestare: comunicare conspirată pe forumuri sau rețele peer-to-peer precum WhatApp sau Viber, obținerea de informații despre locuri și persoane, accesarea unor date tehnice sau instructaje privind construirea de dispozitive explozive improvizate sau modalități de acțiune în locuri aglomerate, împărtășirea experienței operaționale, solicitarea de donații. Cea mai largă utilizare este ca platformă de diseminarea unor mesaje radicale, extremiste sau de incitare la terorism – prin Twitter, Facebook, reviste electronice, forumuri, Youtube.
  • AlQaida a aparținut erei Al-Jazeera, Daesh aparține erei Twitter și Facebook.
  • La nivel național, utilizarea Internetului cu scop terorist nu se manifestă la nivel de fenomen, ci mai degrabă avem de-a face cu situații particulare.
  • Cu toate acestea, în ultimii ani, activitățile derulate de elemente radicale sau teroriste în spațiul virtual românesc au cunoscut o ușoară intensificare.
  • În majoritatea cazurilor, cei are derulează activități de natură teroristă în spațiul virtual românesc sunt simpatizanți ai unor cauze, ideologii sau organizații teroriste, originari din spații cu problematică teroristă, dar și cetățeni români convertiți la Islam. În ambele categorii avem, deopotrivă, atât indivizi prezenți în România, cât și persoane aflate în afara țării, care accesează mediul virtual românesc.
  • Preponderent, activitățile identificate intră în aria propagandei radicalizării, recrutării, migrației ilegale în conexiune cu terorismul, a menținerii de legături între elemente cu viziuni radicale teroriste șamd.
  • Similar altor state europene, după 2014, și în spațiul virtual românesc a fost înregistrată o apetență crescută pentru subiectul crizei siriene și evoluției Daesh.
  • Radicalizarea islamistă este cel mai eficient instument de propagadă, recrutare și motivare, reprezentând principala provocare pentru structurile de securitate și pentru musulmanii moderați, deopotrivă.
  • Este importantă dezvoltarea unui parteneriat dintre intelligence și mediul privat. Este necesar ca și companiile furnizoare să conștientizeze amploarea și consecințele/efectele pe care le pot genera manifestările teroriste din spațiul virtual, și să mențină alături de prioritățile comerciale și de profit, aferente oricărei afaceri în acest domeniu și necesitatea securizării serviciilor de internet în vederea protejării societății europene împotriva terorismului.